Nostalgi

Jag är nog en obolig nostalgiker. Håller fast vid det viktiga i att inte glömma sina rötter,även om en del kanske borde glömmas... Jag vet att bl.a. Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts alltid framhåller att "Jag tittar aldrig bakåt". Ett uttalande som jag alltid irriterar mig på. För - att titta bakåt är att uppleva historia,och vad är vi utan någon historia? Så mitt budskap är alltid: "Glöm aldrig att titta tillbaka". 
****************
Mina uppväxt/barndomsår tillbringades på Spantgatan. Dit flyttade jag och mina föräldrar 1948 och där bodde jag till 1964. Det var en fantastiskt fin barndomsperiod och ett perfekt klimat att växa upp i. Vi var omkring 20 ungar i huset och vi hade vansinnigt roligt tillsammans. Det blev undan för undan mer och mer idrott. Fotboll på sommaren och hockey o bandy på vintern. Eftersom Spantgatan var mångkulturellt innan ordet ens uppfunnits,så hade vi dagliga kontakter med främst italienarna. Som bebodde nästan halva området. Vi spelade fotboll - "landskamper" - mot italienarna flera gånger i veckan. Det slutade allt som oftast i osämja och slagsmål. Men - nästa dag möttes vi igen på fotbollsplanen. Ingen var långsint och ingen var rasist. Det värsta som slängdes ut var "jäkla spagetti-gubbar",på vilket våra motståndare raskt svarade "Och ni då - jäkla sill-å-potatis-gubbar". Så var det utagerat. Suck - jooo,det VAR bättre förr...
*******************
Flera av de här killarna som var med och spelade,blev med tiden riktigt skickliga fotbollsspelare. Ett antal av dom hamnade t.o.m. i Allsvenskan! Min egen karriär dödades av en VSK-tränare som inte hade mcket pejl på hur man hanterar unga talanger. Jag och två av mina bästa kompisar var ganska duktiga. Talangen fanns och jag tror att jag kan hävda att vi hade - med rätt tränare - blivit hyfsade spelare med tiden. På 50-talet fanns ingen talangjakt,utan det var upp till var och en att ta sig fram. Vi tre bestämde oss en dag för att försöka. Vi kontaktade VSK och cyklade upp till Arosvallen,för att träna med juniorlaget. Vi hälsades välkomna av tränaren - Ola Gerdin - och fick byta om. Sedan kom chocken: "I dag springer vi ut till Billsta och tillbaka!". Va! Vi hade aldrig tänkt oss någon form av löpträning! Vi spelade fotboll - det var därför vi kommit dit! Jag minns att vi tittade på varandra,vi sprang med en liten bit - sedan vände vi tillbaka till Arosvallen och vidare hem igen! Där tog min karriär slut. Fotboll orkade vi hålla på och spela i hur många timmar som helst. Det var roligt. Springa? Enbart? Aldrig i livet. Så min fortsatta karriär som bollsparkare blev i korpen...
*****************
Så här enkel var livet som barn på Spantgatan . Och jo - det är jag i mitten...

Ibland går det fort

Livet kan ändras på bara någon sekund. Det fick jag en påminnelse om häromdagen,då "vi" - eller rättare sagt hustrun - blev ofrivilligt offer i en olycka. På bara en bråkdels sekund så hände det. Cykelturen från Erikslund har ju alltid varit "felfri" och enkel. Nu i en nedförsbacka möttes vi av en elektrisk rullstol - som framfördes på "fel" sida - plus två gräsklippare,den där större modellen som bl.a. kommunen använder. Och gräsklipparna kom givetvis på den "rätta",högra sidan. Mitt emellan blev det ett litet mellanrum. Jag cyklade först och då var mellanrummet tillräckligt stort. När Ingrid kom fram,så vinglade den ena gräsklipparen till och föraren tappade kontrollen och rammade hustruns cykel. Det blev en luftfärd som slutade men en smäll i asfalten. Rena turen att det "bara" blev e rejält blåslagen Ingrid,några blodiga skrapsår och en trasig cykel. Efter ett besök på Vårdcentralen,konstaterades också att inget allvarligt hänt. Chockskadad förstås och rejält omtumlad,men - herregud,det kunde ha slutat mycket värre. Nu - blir det cykelhjälm och aldrig mer några nedlåtande blickar på dom som är intelligenta nog att använda sådana....
*********************
I dag inleds City-festivalen här i Västerås. Där har man bytt ut den tidigare inledande sambafestivalen mot en - Pride-festival! Jaha. Om det kan man tycka - mycket. Jag är väldigt kluven måste jag erkänna. Jag tillhör ju den generation som har - haft - gamla åsikter om det här "fenomenet",eller vad man nu väljer att kalla det. Jag har med ålderns rätt insett att jag inte har rätt att döma andra människor för deras tankar eller läggningar. Det är OK för min del. Men - jag förstår inte att det plötsligt ska vara både tillåtet och "coolt" att i ett slags parad/tåg kunna visa upp större delen av sin anatomi och få det att bedömas som helt OK. Medan man å andra sidan får böta för att man kissar i ett buskage,utan publik. Och att dessutom diverse politiker försöker roffa åt sig "poäng" genom att gå med i de här paraderna gör det hela ännu mera tvivelaktigt i mina ögon. Nää,jag väljer att stå utanför det här nöjet och överlämnar det åt andra.
********************
Däremot tänker jag bege mig ner i city på någon av kvällarna. Kika runt litet,äta något gott och ta någon öl och bara drifta runt i folkhavet. Jag tycker att det är odelat positivt att det händer saker i stan. Speciellt på sommaren,när man VILL befinna sig utomhus,sitta på någon trevlig uteservering och njuta av folklivet. Nästa helg väntar Power Meet och även det evenemanget gillar jag skarpt. Heja sommaren! Heja alla aktiviteter! Heja alla ni som orkar arrangera,som gör dagarna litet mer "rock and roll" för oss vanliga människor. Tack så hemskt mycket för att ni finns och måtte solen alltid skina på era arrangemang! Tack för att ni orkar!
*******************
 
Sedan utser jag den argentinske fotbollsspelaren Diego Maradona till århundradets pajas. Jag ser då och då diverse omröstningar om "världens bäste" o.s.v. Att Maradona får nämnas i samma andetag som Pelé anser jag är ett hån. Maradona är en knarkande och fuskande clown,som inte ens är värd att bedöma enligt samma kriterier som Pelè. Har man en gång sett Pelé spela fotboll,så förstår man att fotboll ibland kan vara rena konsten! Maradona kunde spela fotboll,men hans fuskande och knarkande livsstil skickar honom i mina ögon till evig fördömelse...
********************
 

Nu är det zomrigt!

Finns det något ljuvligare än att vakna upp en måndagmorgon;veta att man har semester (jo - även jag!);konstaterar att solen skiner från en blå himmel; det är redan 20 grader varmt och - tja SOMMAR!
****************
Bestämmer oss raskt för en mycket tidig (07.00) långpromenad. Följt av frukost och litet planering. Vad göra i dag? Bestämmer oss raskt för Sundängen. Det är skarpt läge nu - för ett bad alltså...
 
****************
 
Annars blev midsommarhelgen för våran del den lugnaste på massor av år. Det blev midsommarsupé hos svärmor och sedan satt vi och njöt på balkongen på kvällen. Underbart skönt med sommar och just dom här varma,sköna,ljusa sommarkvällarna har man verkligen längtat till. Passa på och njuuut nu. I dag är det exakt ett halvår kvar till julafton...
****************
För övrigt har vi inte några stora semesterplaner. Vi har lovat barnbarnen en dagstur till Stockholm och så ska vi tillsammans med våra kompisar dra ner till Helsingborg c:a 4-5 dagar. För att bara njuta. Jag tycker vansinnigt mycket om Helsingborg. Det är en vacker stad,som ligger på kontintentens tröskel. 20 minuter med färjan så är man där - Helsingör,en liten by som ser precis likadan ut i dag som den gjorde på 50-talet,när jag var där första gången med mamma o pappa. I år tänker vi ta tåget till Köpenhamn en av dagarna. Men som sagt - annars får dagsformen avgöra.
*****************
 
 

Nya bedrägeriförsök

Dom ger sig tydligen aldrig,dom här skumma skithögarna som försöker via mail att lura till sig pengar på diverse sätt. Den här gången fick jag ett mail från "Telia",där man påpekar att jag betalat min senaste faktura två gånger. Så nu vill dom "bara" att jag skickar in mitt kontonummer,så - vips,betalar dom tillbaka! Jo,tjenare. Det är bara det att jag inte använder mig av några tjänster via "Telia" - så där har dom allt skitit i det blå skåpet. Tänk om dom här personerna kunde använda sin uppfinningsrikedom till något lagligt i stället. Borde kunna gå långt. 
******************
Visst är våra svenska väderrapportörer något alldeles speciellt. Hur många gånger har man egentligen rätt i sina bedömningar? I går kväll noterade jag en gigantisk sol över hela det här området,som dagsprognos torsdag. Vad händer? Först regn på natten och sedan en totalt igengrå himmel på dagen. Jag bara undrar vad i all sin dar dom använder alla sina tekniska prylar till? Har varit i London vid otaliga tillfällen - som exempel. Kollar man väderprognosen på morgonen,så kan man lugnt lita på att den stämmer till 99,99 %. Dags för en studieresa,SMHI?
******************
Studieresa till England borde även Svenska Fotbollsförbundet ta direkt. Och kolla upp hur man till allra största delen helt kommit till rätta med huligan-problemen. Dom förekommer - visst,men dom är hanterbara. I Sverige har det gått över styr sedan åratal tillbaka. Här gör man inte ett skit för att lösa problemet. Bland annat detta gör att svensk fotboll är totalt ointressant - för mig,i alla fall. Har ingen respekt för vare sig förbund,klubbar eller spelare längre. Ingen bryr sig tydligen.
******************
Och när jag ändå håller på att - som vanligt - kasta skit på svensk fotboll,så konstaterar jag bara att den är lika grå som en novemberhimmel. Allsvenskan exempelvis,saknar helt profiler. Det enda spelarnamn jag kan komma på så här på direkten,är dinosaurien Anders Svensson. Han har alltid funnits och kommer tydligen alltid att finnas. I övrigt vet jag inte en enda spelare? Profilfattigt,kompetensbefriat,ointressant och - ja,bara sååååå tråkigt. 
*****************
Då vill jag ändå påpeka att jag visst gillar fotboll. Missar aldrig en TV-match med Tottenham,som jag troget följt sedan 1961 (!!!!). Älskar också Champions League,men - här snackar vi FOTBOLL. 
*****************
I morgon fredag är det midsommarafton. Samtidigt den 21/6 och på dagen 45 år sedan vi förlovade oss,jag och min älskade hustru Ingrid. Jag är lycklig lottad...
******************
Litet hockey kan jag väl smyga in. Såg fjärde finalmatchen i NHl-slutspelet,mellan Boston och Chicago. Slutresultatet 5-6 efter over-time! Vilken fantastisk match! Det här - det är HOCKEY!
 

Inne i vårdkön nu

 Nu har jag på allvar hamnat i vårdkön. En bra bit fram,tror och hoppas jag. Tisdagen innebar ett besök på Köpings lasarett och Ortopedkliniken. Har en jäkligt besvärlig vänster-tumme (den högra är opererad sedan tidigare) och nu väntar någon form av ingrepp. Läkaren i Köping hade fått röntgenplåtarna från Västerås,men dömde ut dessa totalt! Så - nu väntar ny röntgen och även en kontroll av nervsystemet i vänster-kardan. Men någon form av operation blir det,dock knappast under sommaren.
***********************
Och så är det ju ett jävvvla blåsande jämt....
***********************
Ser fram emot onsdagen. Ingrid gör sin sista arbetsdag innan semestern och vi firar med att dra ner på stan och käka middag. Då blir det nog troligen ett par öl oxå...
***********************
Väntar fortfarande på att checka av sommarens första bad. Jo,jag vet att man kan bada när som helst,men jag är numera litet för försiktig för att kasta mig i det blåa och blöta. Vill att det ska vara minst 18 grader. Det får ju inte vara för varmt heller...
***********************
Fattar inte varför kommunen satsar på att bygga upp snyggt inglasade busskurer runt stan,när en massa intelligensbefriade snorungar totalkvaddar dessa i takt med att de byggs upp. Sluta med inglasade kurer - satsa på betong och järn,det klarar inte ens de här tjusiga ungdomarna att förstöra.
**********************
Alltså,hade man varit smart så hade man inhandlat en grävmaskin för XX antal år sedan. Ägarna till sådana måste lätt bli åtminstone halvmiljoärer på kort tid! Man gräver ju för fan upp hela stan!
**********************
Men ingen har tydligen kommit på genidraget att laga alla hål i gatorna. Vägnätet inom Västerås ser ut ungefär som i Syrien. 
*********************
Ett bra citat: "Bakom varje framgångsrik man,står en förvånad kvinna".
*********************
Ett stort sommarproblem: kall öl eller kallt rosé-vin? Hmmm - problem,problem. Alltid dessa svåra val...
*********************
I morgon ska jag också vara caddy åt sonsonen på golfbanan! Men nää - jag spelar inte;har aldrig gjort;kommer aldrig att göra. 
*********************
Slutligen: Ha nu en fantastiskt skön och somrig Midsommar!

Läskigt värre

Jag har aldrig varit något boxnings-fan. Har aldrig förstått att folk kan tycka om en sport,där det hela går ut på att slå sin motståndare i huvudet så hårt som möjligt. Helst så att han/hon "knockas",d.v.s. svimmar. Man har också gått så långt att man kallat sporten (???) för "the noble art of selfdefence". Va? Förklara tjusningen,jag fattar absolut ingenting. Känner bara avsky för den. Accentuerat härom kvällen när den svenska boxningstjejen Frida Wallberg ble så brutalt utslagen att det slutade hjärnblödning och ambulans. En tjusig "sport"? Nää - hjälp mig! Nu har man ju även uppfunnit en avart av boxning som man kallar MMA. Vet inte riktigt vad bokstäverna står för,men här får man både boxa,sparka,kasta,slänga  - you name it. Och nu till det värsta - till den här sporten siktar de flesta som sysslar med boxning! Lägg ner,tack.
*********************
I dag är det söndag. Av tradition en ganska sömning och slö dag - åtminstone i min värld. Där man gör ungefär - ingenting särskilt. Bara glider med och tar det lugnt. Höjdpunkten på söndagar för min del,är TV-programmet "Amazing race" i TV6 klockan 18.00. Ett amerikanskt tävlingsprogram,där det hela går ut på 11 par som tävlar mot varandra på diverse underliga sätt. Runt hela jordklotet. Typiskt amerikanskt - kanske,men jäkligt roligt. Programmet är tydligen inne på sitt 16:e år nu. Jag upptäckte det för ett par år sedan och missar absolut inte ett enda avsnitt. Man har dessutom börjat reprissända de tidigare åren,så - gör som jag,GILLA!.
*********************
Javisst gillar jag att kolla på TV. Helst litet banala och slöa program som man kan titta på utan att engagera sig så där våldsamt intensivt. Bara - gilla och smågarva litet åt. Kjelle Bergqvist smakresa är ett måste,liksom Morgan och Ola-Connys starka resa. Egentligen töntigt och fånigt men samtidigt oförargligt. Kjelle Bergqvist är kung! 
*********************
Våra peronliga resplaner inom familjen,innehåller nu en långresa till USA nästa höst. Utgår från att den blir av. Det ska bli sjukt roligt. USA är ett fantastiskt land att besöka. Det finns massor att upptäcka. Vi var senast där 2009 då vi hamnade i bl.a. San Francisco och Las Vegas. SF är i mina ögon en av världens absolut vackraste städer! Makalöst skönt ställe med massor att upptäcka. Jag är skitmallig över att kunna säga att "Jag har kört bil på Golden Gate". En merit? Ja,i alla fall i min sinnesvärld.
 

Känn dig - blåst

Jodå,självfallet syftar jag på det idoga blåsvädret utanför fönstret. Det vete fan,men nog känns det som att det blir blåsigare undan för undan,år för år,vår för vår? Va är det som händer? Kom inte med den där löjliga förklaringen om "klimatförändringar" igen. Den har jag hört till leda och nu höjs också allt fler röster för att hela den prylen är bara en - pryl,just. Alltså - klimatförändringar har det varit på vår planet sedan tidernas begynnelse. Undrar vad man skyllde på när istiden var förbi? Kan knappt ha varit "för mycket bilar" eller "koldioxiden" eller "hål i ozontäcket". I stil med det där att "ät-inte-för-mycket-chips" - det kunde vara livsfarligt. Där visade det sig att om man stoppade i sig typ 4 kilo om dagen,så kunde det ge upphov till vissa besvär. Tror fan det... Här i vårt underbara land är nästan allting farligt och vi ska skyddas till varje pris! Rekordet togs häromdagen när jag tog min sedvanliga morgonpromenad. OK - cykelhjälmar kan väl vara bra,men när en annan morgonpigg gångare passerade mig,iklädd just en - cykelhjälm! - då fick jag lov att nypa mig själv och undra om det var en dröm,eller...
*************************
Och apropå blåst. Har ni någonsin blivit uppringd av en engelsktalande man/kvinna,som förklarar sig representera "Microsoft organization". Som förklarar att de på sina datorer har upptäckt att jag är utsatt för en virusattack från typ Shanghai. Sedan erbjuder de sig att lösa problemet,bara jag loggar in på "xxxxxx" och låter dom ta över min dator en kort stund. Sedan föklarar man sig ha löst problemet tillfälligt och erbjuder nu en programvara för cirka 200 euro,som garanterat löser problemet. Och så vidare. Dom vill naturligtvis ha ditt bank-konto nummer för att kunna få sina 200 euro. Alltså - se upp! Jag gick n-ä-s-t-a-n på det här. Uppringaren lät oerhört seriös och kompetent och jag hade i sammanhanget haft vissa problem med min dator,så det kändes inte allt för tokigt. Till sist besinnade jag mig och kollade med Microsoft Sweden,där man förklarade att man ALDRIG någonsin ringer upp några kunder och erbjuder något liknande. Alltså - ALDRIG! Man berättade vidare att man jagat dom här bedragarna i åtta år,men hittills utan framgång. Då fattar ni att dom är djävulskt skickliga! Dom ringer fortfarande då och då. Senast i dag,men då jag förklarade att "dröj ett ögonblick,jag ska bara spela in det här samtalet och sedan lämna över det till polisen för kontroll" - då sa det "klick" i telefonen...
***********************
I dag är det exakt en vecka kvar till - Midsommarafton! Herrejävvlar - det har gått ett halvt år redan!
(bilden föreställer en nära vän,en midsommarafton för xxx år sedan)
 

Tomt

Ibland är det bara tomt i huvvet. Vet inte om det är det man menar med "tomt-ar på loftet",eller nå´t annat. Shit the same. I dag känns som en mellandag. Soligt ja,men inte så varmt. Passade på att vara flitig. Tvättade och damsög bilen, Handlade litet och drog hem och bakade! Ni som känner mig väl,vet att jag gillar att baka s.k. matbröd. Det är av dubbel anledning. Dels tycker jag det är roligt att expermintera med mitt matbrödsbakande och dels tycker jag att butikernas varianter inte är goda längre. Det känns som för mycket maskinbakat,med datummärkta påsar av typ "bakat 16/5",som man kan hitta kvar i bröddisken den 21/5... Nää,jag är ganska duktig tycker jag själv. Grejen är bara att när jag bakat bröd som är extra gott,så har jag ingen aning om efteråt vilka ingredienser det var. Jag höftar och provar hela tiden. Kul tidsfördriv tycker jag. På drygt två och en halv timme i dag blev det 28 grahamsbröd och en långpanna med filmjölkslimpa. 
*********************
Kan inte låta bli att beröra ämnet fotboll. Jag har ju tidigare klargjort vad jag tycker om den svenska avarten. Låt oss konstatera bara att - den suger. Det svenska landslaget är riktigt uselt och när man sitter och oroar sig i 80 minuter i en match mot - Färöarna (!!!),då är "råttet mågat" som Per Ledin sa en gång. Zlatan knallar runt och gäspar litet förstrött och när han väl får bollen så gör han mål. Övriga lagkamrater kan man sammanfatta med att när man en gång kommit med i fotbollslandslaget,så kommer man inte därifrån. VM i Brasilien? Inte en chans.
*******************
 
 
Fotbollen i Västerås sjunker allt lägre. Gideonsbergs damlag fick lov att lägga ner mitt i säsongen;VSK:s ekonomi är körd lägre än botten och Syrianska sägs vara inblandade i en spelhärva. Slå ihop hela skiten till en enda division med typ 45 västeråslag och låt dom lajja där. Inget lag lär komma högre upp i alla fall. Alla motarbetar varandra och är bara avundsjuka och vakar som hökar över sina "talanger". Nää - fotbollen i Västerås ligger inte bara i dvala - den är absolut stendöd. Tack och lov så börjar hockeyn inom en nära framtid...
*******************
Blir litet förundrad över vårt samhälle. I går åt vi middag på restaurang med vår nyblivna 18-åring,Anna. Som för första gången fick bestäla in ett glas vin på laglig väg! Det är ju OK när man fyllt 18 och blivit myndig. Nu får hon ockå gå på krogen och även där beställa in vilken dryck hon än skulle önska. MEN - hon får inte gå på Systembolaget och handla! Eehh? Va? Var finns konsekvensen där och vem har hittat på det lysande förslaget och framför allt - HUR har man lyckats få igenom det? Sverige är fantastiskt!
*******************
 
 

En stor dag

I dag är det en oerhört stor dag,speciellt för en mig närstående person. Min sondotter Anna fyller 18. Helt fantastiskt och svårt att greppa för mig. Jag minns som i går när jag höll henne i mina armar för första gången. Då var hon en dag gammal. Nu är hon en ung dam,som enligt ID är vuxen men som för mig alltid kommer att vara det där lilla knytet som jag höll i armarna den 11 junin1995. Glömmer aldrig den känslan. Att fylla 18 är en mäktig upplevelse och en betydelsefull dag. Anna - jag är grymt stolt över dig och över den människa som du har utvecklats till. Jag är lycklig över att ha fått förmånen att följa din uppväxt och att få vara nära dig. Du betyder kolossalt mycket i min värld,där du är en av de stabilaste hörnstenarna. Ser fram emot att få fira med dig i kväll! 
********************
 
En stor Dag ytterligare måste jag få framhålla. En god vän tillhörande det syrianska folket,nämligen Umit Dag. Hans inlägg i P4 Västmanland i morse om det svenska kungahuset och vårt eget inskränkta sätt att se det,var bland det bästa jag hört på länge. Finner det bara oerhört märkligt OCH alarmerande,att det måste till en person med invandrarbakgrund för att få oss att fatta vad det svenska kungahuset ger oss. I form av ovärderlig PR och gott namn världen över. Allt jävla gnäll om hur mycket de här påkostade prinsessbröllopen kostar,är så typiskt svenskt avundsjukt. Man kan i jämförelsen konstatera att Viktorias bröllop kostade c:a 100 miljoner kronor. Samtidigt genererade det dryga 2 miljarder (!) i direkta handelsintäkter relaterade till bröllopet! Men det väljer man bort och föredrar att gnälla. I Sverige är man så kolossalt upptagen med att försöka vinna VM i Mångkultur,att man glömmer bort att vara svensk. I stället för att hitta på olika sätt att lyfta fram vår genuina svenska kultur,så skapar man i stället "Kanelbullens Dag" och fyller den vanliga svenska almanackan med diverse märkliga muslimska högtider som vi svenskar högaktningsfullt skiter i. Tydligen viktigare enligt Toblerone-Mona,som drömmer om ett svenskt samhälle befolkat av muslimer och homosexuella och genom åren har skrikit sig hes för att få sin vilja igenom. Jag har säkert hundratals personer med invandrarbakgrund i min bekantskapskrets. Personer som jag högaktar ,värdersätter och tycker om. Men - i samtal med dessa så framgår alltid DERAS stora förvåning över hur vi svenskar behandlar vårt eget kulturarv,inklusive kungahuset. När vissa skolor förbjuder skolavslutning i kyrkan och förbjuder den svenska flaggan,av "hänsyn" till våra invandrare - då säger jag som Janne Carlsson: "Nää,nu har dom allt skitit i det blå skåpet".

Om resor

Att resa är bland det absolut roligaste jag kan tänka mig. Sitter och funderar och inser hur oerhört priviligierad jag är. Jag har haft lyckan att uppleva mängder av världens olika länder,som Kina,Ryssland,större delen av Europa,Canada,hela Norden förstås. USA har jag upplevt fem gånger men mitt absoluta favoritresmål är - London. Egentligen märkligt. Jag får ofta frågan om varför och vad jag gör i London och svaret blir: "Jag vet faktiskt inte",på båda de frågorna. Tycker det är skönt att bara "vara" i London. Jag älskar atmosfären,miljön och människorna. Jag vet inte säkert men jag tror jag varit där ett 40-tal gånger. London har allt. Jag älskar att ströva runt i Hyde Park på förmiddagarna och ta del av allt man kan få se där. Den här bilden är faktiskt tagen mitt i centrala London,eller Hyde Park för att vara exakt. Vilket bevisar att London innehåller även lantlig miljö och Londonborna själva är oerhört stolta och rädda om just sina parker. Första tripperna till London innefattar givetvis ställen som Madame Tussauds,Big Ben,Buckingham Palace o.s.v. Viktigt att se - absolut. Men åk tillbaka och upplev andra ställen som Notting Hill,Camden Town,Hammersmith,Green Park,ströva efter Themsen och - livsviktigt: pubarna. När man besökt "sin" pub ett otal gånger och ägarinnan hälsar en hjärtligt välkommen med en varm kram - ja då har man verkligen tagit till sig London.

Blue moon

...och då syftar jag inte på Blue Moon Bar. Jag har alltid varit litet förbryllad av det här magiska runt fullmånen och allt vad det för med sig. Sant är ju att fullmånen påverkar i princip allt på jorden. Djur,människor och inte minst vatten. Tidvattnet lär ju påverkas av fullmånen. Nää,jag vet inte. Jag har själv läst böcker och avhandlingar om det här mystiska och mytomspunna med fullmånen. Ni vet - varulvar och hela den prylen. För några år sedan nämnde jag för en kvinnlig jobbarkompis att jag med jämna mellanrum hade problem med nattsömnen. -Har du kollat om det är i samband med fullmåne? frågade hon. Jag skrattade bort det hela,men började fundera. Nästa gång det här inträffade så kollade jag. Mycket riktigt. Det var fullmåne! Sedan dess har jag med jämna mellanrum stämt av i almanackan gentemot mina sömnbesvär och mot fullmånen. Visst stämmer det. Helt och hållet. Jag blir dessutom drabbad av andra små fenomen i samband med fullmånens uppkomst. Jag tappar saker;gör mig illa på olika sätt och - tjaa,mår helt enkelt inte som andra dagar. Allt stämmer. Allt det här händer vid fullmåne. Nu kollar jag inte ens i almanackan INNAN. De morgnar jag vaknar upp och konstaterar att jag sovit extremt oroligt,så brukar jag kolla i efterhand. Visst - det var fullmåne. Riktigt vad det här beror på har jag ingen aning om och jag är inte kvalificerad att ha en teori heller. Jag vågar knappt. Men det är litet magiskt och aningen skrämmande. Har sedan dess pratat med många människor,som upplever samma märkliga fenomen. Jag vill bara poängtera att NEJ- jag har inga varulvstendenser. Springer inte ut och ylar mot månen och så. Men håll med om att man kan börja grubbla för mindre...
***************
För ett par år sedan fick jag äran av att medverka i P4 Västmanland. Jag fick bl.a. frågan om vad jag tyckte var de tre bästa sakerna med Västmanland. Mitt svar blev utan att tänka eller tveka: Ängsö,Mälaren och Rocklundahallen. Utan inbördes ordning men med lika stor betydelse i mitt liv. Återigen med tanke på det magiska,så inger Mälaren och öppet vatten en smått magisk känsla. En känsla av frihet,rymd och öppenhet. Det är ett underbart sätt att tillbringa en sommarkväll,det att sätta sig vid Mälarens strand och bara njuta. Passa på nu på sommaren - gör det och jag lovar att det blir en skön upplevelse. Ängsö då? Ja,det är i mina ögon ett av de vackraste ställena i landet. Det är så underbart att tillbringa en kväll eller några timmar ute på det sagolikt vackra Ängsö. Både höst,vinter,vår och sommar. Ett andningshål - en oas för sinnet. Till sist: Rocklundahallen,eller ABB Arena Nord som den så vanvördigt har döpts till på senare år. Ska återkomma till den speciella platsen senare...

Håll hoppet vid liv

I dag är det stora Studentdagen! Då det formligen strömmar ut unga,förhoppningsfulla killar och tjejer ur sina resp. gymnasieskolor. För att avsluta en fas i livet och för att kliva ut i Verkliga Världen. Det är alltid med melankoli och en del tårar i ögonen som jag ser och upplever den här dagen. Dom är ju så unga och så förhoppningsfulla och entusiastiska. Jag vägrar - och jag hoppas dom också gör det - att ens tänka på morgondagen en sån här dag. Just i dag är det bara att skita i arbetslöshet och bostadsbrist och krig i Syrien och självmordsbombare i Irak,Iran och Långt-bort-i-stan. Varför nämner jag då det här över huvud taget? Jo,för att det är - Verkliga Världen. Den värld som vi som är vuxna och övervuxna hjälpt till att skapa för våra ungdomar. "Här har ni ert arv - varsågoda". Jo,tjenare. Vi vuxna har gjort ett jävla dåligt jobb. Bara att konstatera.
*******************
Men snälla ungdomar - glöm aldrig att hoppas! Sluta aldrig någonsin att tro på framtiden. Det är ju faktiskt som den gamle dansken Storm-Pedersen en gång så väl uttryckte sig: "Det enda vi vet om framtiden är att den kommer". Och oroa er inte för framtiden och för hur det ska gå. På nå´t vis så fixar det sig. 
*******************
Och man behöver inte veta vad man vill bli eller vad man ska göra när man är 19 och går ut gymnasiet. Massor av  kända människor världen runt,har lämnat sina studier med samma tankar. Själv är jag 68 och det är väl egentligen först nu som jag har fått klart för mig vad jag ville bli. Man behöver inte veta det när man är 19 - 20. Låt det bero och låt de besluten växa fram av sig själv. Livet är ingen spikrak motorväg mot fjärran gyllene mål. Men det är bra ändå. 
*****************
Det här blev ju melankoliskt och halvsnyftigt,jag vet. Men trots det så är jag i grunden en obotlig optimist. Det känns bara litet rörande med alla unga,glada och förhoppningsfulla människor som formligen studsar av livsglädje. Jag unnar alla just den här speciella dagen. Dagen som innebär ett avslut men samtidigt en början! Tjolahopp på er allihop! Men kom alltid ihåg: Sluta aldrig hoppas!
 

Heja Sverige!

 
Så har man då firat Den Svenska Nationaldagen. Ganska trevligt,men givetvis inte i klass med den norska varianten. Men,men - norrmännen kan väl få ha nånting att skryta med som inte storebror i öster har. Ja,då har jag inte räknat in Petter Stor-tugg eller vad han nu heter. Men den svenska nationaldagens firande i ett bombande solsken på Djäkneberget inför,tjaa - 5 - 6.000 (?) var klart godkänt och litet lagom svenskt småtöntigt - och gulligt. Som sagt  - vädret kunde inte varit bättre,stämningen var god och det var folkligt och festligt. Så - trevligt värre. Speciellt som vi hade glädjen att ha sällskap med sondottern och när vi sedan stötte på min bror Kalle med fru Sonja så - ja,roligt! Och i vimlet skymtade vi också Nicklas Lidström med fru!
****************
På stora scenen skulle så Västerås Stads representanter hylla Pär Mårts o Peter Popovic,våra hjältar från hockey-VM. Men som så många gånger tidigare blev firandet en flopp. Varför inte ta in en "riktig" conferencier,en som kan konsten att framhålla duons förträffligheter i stället för som  nu,en anonym politiker (har ingen aning om vad hon hette eller vilket parti hon representar...) som står och läser innantill om de två hjältarnas livstidsstatistik.  Kul att dom blev hyllade;välförjänt - i allra högsta grad. MEN - det borde och skulle ha varit mer! En blombukett och ett paket i guldpapper (förmodligen Skultuna Mässing - igen...),tjaa - duger väl,men - för faaan: Kan man inte instifta ett slags "Hedersmedborgare i Västerås" och dela ut vid sådana här tillfällen? VM-guld är gigantiskt stort. VM-guld i ishockey är mer än gigantiskt! Jag föreslog det här för dåvarande chefen för Västerås Stadshus,Ulla Persson,redan för flera år sedan, i samband med en hyllning för Nicklas Lidström. Där är också en som borde få samma utmärkelse. Skärpning Västerås Stad - visa rejäl uppskattning OCH stolthet!
***************
Onsdagkvällen föregick ju som bekant torsdagens nationaldag. Onsdagkvällen var smått magiskt vacker. Vi packade på oss litet sallad och åkte ut på Ängsö,ett av Västmanlands absolut vackraste områden. Vi åkte - som vi brukar - förbi slottet och allra längst ut på ön. Där slog vi oss ner längst ut på bryggan och avnjöt den medhavda maten samtidigt med en förkrossande vacker sol. Lugnt,tyst = idylliskt. Det var grymt skönt och jag passade t.o.m. på att bada - visserligen bara fötterna men ändå...

Mera om min musik

Jag har ju tidigare berört min musiksmak. Och även påpekat att det egentligen inte finns någon "dålig" musik. Det är bara din och min smak som varierar. Det som jag gillar kanske du tycker är smörja och vice versa. Men jag väljer att undvika att lyssna till musik som jag inte gillar. På det viset så hör jag bara - bra musik. Det var ju i början av 60-talet - som jag tidigare berättat - som musik för ungdom dök upp. Och i samband med det,så kom Radio Nord. Radio Nord var en piratradiostation,baserat på en båt i Östersjön,utanför svenska gränsen. Där kunde man på så sätt kringgå svenska radiolagarna och spela musik som vi ungdomar med gapande munnar lyssnade till, Sedan vi rattat in rätt frekvens på våra transistorradioapparater. Så småningom skapades en lag som gjorde Radio Nord olagligt och man tvingades sluta sända. Men nu hade Sveriges Radio insett vad som var på gång och man började skapa speciella pop-program på radio. Och även på TV. Man började med "Veckans topplista",10 i topp,Kvällstoppen och så vidare. Själv lyckades jag inhandla en begagnad bandspelare av märket Tandberg,en rullbandspelare. På den kunde man på varje band,trycka ihop fyra olika spår och jag spelade in VARENDA låt jag hörde på radion. Det fick rum cirka 700 på varje rullband och jag hade till slut 7-8 band fullpackade med musik. Som jag lyssnade till gång på gång på gång. Jag skrev av texterna och satt och sjöng med. Än i dag så behöver jag bara hör ett par takter - om ens det - av någon gammal 60-tals-hit,så kommer jag ihåg hela texten!
****************
Och nää - jag har inte mycket till övers för dagens pop-musik,eller vad man nu kallar ljuden som frambringas i radion mellan alla reklaminslag. Det är förmodligen ett ålderstecken. Jag minns hur förskräckt mamma blev när jag visade henne en bild av Rolling Stones 1964! "Fruktansvärd musik" suckade mamma. Och jag bara ruskade på huvudet åt "den gamla generationen". I dag  är jag i samma sits som mamma vara då...
***************
Men nu har juni anlänt! Det är sommar upptäcker jag med en aning vemod faktiskt. Kolla naturen! Näktergalen har slutat drilla; maskrosorna har blommat över liksom häggen. Göken har tystnat och lärkan har börjat varva ned. Tecknen är tydliga - visst är sommaren här,men...
***************
 

Fenomenet Ullared

Just hemkomna efter en tripp till Ullared och GeKås varuhus. Den här gången inkluderade trippen en övernattning på det nybyggda hotellet,som givetvis tillhör GeKå-koncernen. Ett mycket bra hotell! Stora,rymliga och fräscha hotellrum med riktigt trevliga badrum. Klart rekommenderbart,och - bara 990 spänn för en natt. och så shoppade vi givetvis rejält - både lördag och söndag. Hemma igen - trötta och panka...
**********
Jag vet att många rynkar på näsan åt "fenomenet Ullared" med allt vad innebär. Gör inte det. Jag gjorde det i och för sig från början. Tror att det var kanske fem år sedan jag var där. När jag åkte hem sa jag: "OK - det var det,aldrig mer". Sedan dess har jag varit där fyra gånger ytterligare...
*********
För att fixa det här,så måste man: Ha gott om tid. Absolut inte stressa. Skriv en inköpslista innan resan. Ha överseende med att det är förbaskat mycket folk. Vänj dig vid tanken på långa kassaköer. Det finns 62 kassor,men det är massor av folk som handlar! Klarar du av alla de här kriterierna - så ska du åka till Ullared!
*********
Allting är billigt men det är inget billighets-varuhus,typ Rusta eller Billiga Nisse. Det är kvalitetsprodukter vi snackar om. Både kläder,husgeråd,matvaror,sportartiklar o.s.v. Det finns ALLT. Och det är billigt och definitivt prisvärt. Vi handlade kläder på lördagen,provade på hotellrummet och lämnade tillbaka en del på söndagen. Ett perfekt upplägg.
**********
Och en trevlig utflykt. Kul att göra något relativt annorlunda mot vad man brukar. 45 mil i bilen (enkel resa) kändes aldrig långtråkigt. Och givetvis stöter man på bekanta ansikten!
************
 

RSS 2.0