En udda helg

Fredag igen - va,det var ju nyss måndag? Veckorna går med en rasande fart och i morgon är det juni=första sommarmånaden! Men va faaan? Vet inte vad det här fenomenet beror på - har berört det tidigare,men fattar fortfarande inget. Har just varit på ett 90 minutersmöte med VIK och dragit upp riktlinjer inför säsongen. Som inleds 4/8! Alltså - två månader dit! Snälla - låt oss få sommar fram till dess...
**************
Ser med förundran och stor häpnad att Västerås har utsetts till "Årets Stadskärna" i Sverige vid någon av alla de 45000 galorna som går av stapeln i Sverige. Alltså - Västerås,Årets Stadskärna. Undrar med skräck hur övriga stadskärnor som INTE fick priset,kan se ut? Jag menar - Västerås City är lika öde som zonen mellan Syd- och Nord-Korea,.d.v.s typ "Ingen-mans-land". 
***************
För att råda bot på detta så höjer kommunpolitikerna P-avgiften i city! Bra initiativ och klokt agerat i tider av nöd. Eller??? 
**************
Såg i går hur en 13-årig flicka precis blivit påkörd på ett övergångsställe. Fy fasen så otäckt det kändes. Snälla alla ni trafikanter,bilister-gående-cyklister: "Se upp på övergångsställena"! Att man har rätten på sin sida är ingen större tröst när man ligger där,påkörd. Nyckelordet är : Ögonkontakt.
**************
Och i morgon bitti - lördag - drar frugan och jag iväg till - Ullared,av alla ställen. Nää,jag är inte galen - bara litet "normalstörd". Ullared känns litet - udda och roligt som ett utflyktsmål. Stannar kvar och övernattar på GeKås Hotell. 
**************
 

Läs mera!

Det sägs litet allmänt att man läser färre och färre böcker. Tragiskt tycker jag. Djupt tragiskt. Det verkar som om ungdomarna i dag inte "har tid" att läsa böcker. Vad gör man i stället? Spelar diverse TV-spel och kollar på film. Det här är en allvarlig situation,som egentligen inte borde få uppstå. Vi måste lära och peppa våra unga att läsa mer böcker. Varje bok du läser ger dig någonting tillbaka. Det kvittar egentligen vilken sorts bokläsare du är,eller vilken kategori av böcker/författare du läser. Du lär dig ALLTID något genom att läsa - böcker. Du lär dig att utrycka dig; du lär dig nya ord; du informeras om mängder av saker; kort sagt: du berikar ditt liv så ofantligt mycket. Och - så är det - beroende på vilken typ av böcker du läser - ofantligt roligt att läsa böcker. Själv känner jag mit smått paniksslagen om jag inte har minst tre olästa böcker bredvid mig på nattduksbordet. Det ger mig en slags social säkerhet som gör mig lugn.
 
******************
Kan knappt tänka mig att gå och sova utan att ha läst åtminstone en halvtimme i någon bok. 
*******************
Har tre favoritförfattare: Dean Koontz,Stephen King och David Baldacci. Fruktansvärt spännande och ibland så grymt otäcka att jag knappt kan sova! Och vad ger det mig att läsa den typen av böcker? Faktiskt - vet inte! Jag har bara ett behov av den här skräckspänningen. När jag läste "Vad natten döljer" av Dean Koontz,så konstaterade jag att det var den i särklass mest otäcka bok jag någonsin läst. Den var - obehagligt spännande och jag ville knappt fortsätta läsa. Men kunde givetvis inte låta bli. En slags pervers njutning på något vis...
 
***************
Dean Koontz är nummer ett. Man har gett ut 50 böcker på svenska - jag har alla. Plus att jag har cirka dussinet av hans böcker på engelska,alltså inte utgivna på svenska. Det här har gjort att jag tvingat mig själv att börja läsa böcker på engelska,vilket således ger mig ytterligare en dimension utbildningsmässigt. Jag finner nu - till min stolthet - att jag obehindrat läser böcker på engelska! 
***************
Så - lääääs böcker! 

Rolig kväll

Tisdagkvällen ägnade vi åt mina syskon,eller egentligen deras "respektive". Som båda fyllt jämna år under våren. Det firade vi genom att gemensamt bjuda på middag på Sundbyholms travbana. En riktigt rolig och bra idé - tyckte vi OCH dom! Även om man,som vi,inte är så där vansinnigt intresserade eller insatta i travvärlden,så går det ändå att ta sig igenom en travkväll med stor behållning. När vi därtill avnjöt hela tillställningen i restaurangen med fönsterbord,så - tjaa, riktigt roligt och lyckat. Den ekonomiska behållningen slutade dock på ett minus. Ingen av de hästar vi spelade på behagade springa åt rätt håll,så - det blir till att leva vidare på enbart pension...
***************
"Det var bättre förr" är som jag tidigare antydit,ett gammalt klassiskt uttryck. Men ibland undrar jag om det inte verkligen var så? Kan någon erinra sig om det verkligen blåste så här förbenat som det numera gör varje dag? Tycker att hela våren har varit extremt blåsigt - och då menar jag BLÅSIGT. Det är ju för 17 stormvindar hela tiden. Och det här med kraftig blåst tar ju bort all trevnad på vårdagarna. Det är helt enkelt inte roligt (=oroligt) att företa sig uteaktiviteter när det hela tiden blåser småjävlar. Cykelturer och grillkvällar får skjutas på framtiden. Det är pest och pina att ut och ta en cykeltur i motvind. Så att - nää,det blåste fan i mig INTE så här när jag var ung!
**************
Så ser jag att Västerås Stad har fattat galoppen. Man tänker offentligt hylla Tre Kronors - och Västerås! - fina tränarduo Pär Mårts och Peter Popovic,för deras bragd att leda landslaget till VM-guld. Man tänker lämpligt nog (alltså,ibland känns det som att de som bestämmer verkligen tänker till!) fira på nationaldagen den 6:e juni på Djäkneberget. Be there! Dom är värda all hyllning.

Fotboll? Njaaa....

 Jag tycker inte att fotboll är världens roligaste sport. I alla fall inte svensk sådan. För att vara litet "hip" så kan jag säga att svensk fotboll suger - fett. Den rockar inte det minsta. Den är så vansinnigt tråkig att om jag måste välja fritidsnöje mellan att se en svensk fotbollsmatch och lägga mig på mage för att se gräset växa,så väljer jag tveklöst det sistnämnda. För att göra den svenska varianten av bollsparkning mera "flashig",så har man från styrande håll valt att kalla landets högsta serie för "Allsvenskan". OK,det kan jag köpa. Men sedan kommer inte division 2 utan något som heter "Super-Ettan"? Och under Super-Ettan finns - division 1?? Och därunder då division 2. Men i verkligheten så är ju "division 1" inget annat än division 3. Och följaktligen är division 2 bara division 4. Så fotbollssparkarna i Västerås - där fotbollen inte bara sover utan den är stendöd - huserar som bäst i division 3. Spännande matcher på ett ödsligt Swedbank Park,där stadens bästa - förlåt,ska vara "stadens minst dålliga" - lag förgyller tillvaron för runt 500 gäspande personer. Kul att vara fotbollsintresserad i den här sta´n således...
*****************
Jag gillar fotboll som spelas i Premier League och Champions League. DET är fotboll. Den kan jag njuta av och fascineras. Men den variant som används i Sverige? Gääääsp....
*****************
Nu återstår bara fem dagar i månaden Maj. Fantastiskt! Vart tog de här fem månaderna vägen? På lördag tar vi klivet in i den första sommarmånaden. Måtte det bli många somriga dagar. Där man kan njuta av värme,bad,mysiga kvällar på altaner,balkonger och uteplatser. Grilla. Och bara njuta. Den gångna vintern var lång,kall och hård. Den var rent ut sagt jävligt oskön. Jag har upptäckt  - och upplever - att vintrarna blir allt mer jobbiga att stå ut med. Och jag har en teori som säger att "på vintern åldras man" - "på sommaren blir man ung". Så vintern kan gott få vara för min del. Lägg ner vintern. Den kan vi gott ta och skicka till Ryssland eller t.o.m. Finland,där folket är kärvt,kargt och vant att leva under vidriga förhållanden. Vi svenskar är betydligt zoftare.
*****************
 

Sommaren närmar sig

Det är nästan skrämmande med vilken hastighet sommaren närmar sig! Vet inte vad det här fenomenet beror på,men jag kan inte erinra mig att tiden gått så här förskräckligt fort "tidigare"? Det har strax gått hela fem månader av 2013;det är fyra veckor till midsommar och - sedan... Nää,stopp nu. Jag tänker inte fortsätta tänket där,utan ser fram emot allt roligt som kommer framöver. På tisdag far vi till Sundbyholms travbana med syrran,brorsan och deras resp. Käkar middag och spelar hem en jädra massa pengar. Som vi sedan gör av med kommande lördag,då vi far ner till Ullared (jo.det är sant!) och bara spenderar. Vi ligger t.o.m. kvar på närliggande hotell,för att orka shoppa loss rejält. Helgen efter det har vi en hemlig utflykt för att fira ett par goda vänner som fyllt år tidigare. Dagen efter det är det dags att fira sondottern som fyller 18 (fullständigt overkligt!!). Sedan hämtar vi andan en vecka - och så är det midsommar och semester (för Ingrid,alltså - jag får ingen semester av någon anledning). 
********************
Som synes ett späckat program så - det är kanske inte konstigt om man upplever att tiden går fort...
********************
Tur då att det "bara" är NHL-slutspelet att bevaka i hockeyväg just nu...
********************
Och så en uppmaning: passa på att njuta av naturen och alla underverk som sker där. Se hur grönskan formligen exploderar och kolla bara hur många nyanser av grönt det finns bland träd,gräs och buskar. Ta er tid till att lyssna på fåglarna. Köp en glass;sätt er ner och bara njut av att få leva mitt ibland alla dessa mirakel. Den tid vi är mitt inne i nu och som förhoppningsvis håller i sig måååånga dagar till,den är fantastisk och märk väl: den ska vi leva på när den långa och mörka hösten/vintern kommer.
 

Apropå "aska"

Läste nyligen om en dam som inte tilläts strö pappans aska i en skogsglänta (efter genomförd kremering förståsss). Hmm. Jag minns att jag en gång läste om den amerikanske skådisen och regissören Woody Allen,som fick liknande problem. Men inte riktigt. Hans pappa hade bett att sonen skulle strö askan i Hudson River i New York. Så Woody tog urnan med sig till floden. Men just den dagen vräkte regnet ner Så på vägen ner mot floden halkade Woody Allen i leran och ramlade omkull. Med urnan i handen. Som gick upp och askan hamnade i stället över Woodys genomblöta och skitiga rock. Som nu alltså blev ännu skitigare. "Så" berättade Woody Allen,"i stället för att begrava pappas aska i Hudson River,så ligger han nu i stället i en tvättautomat på Manhattan"... Det finns alltså uppenbara risker med att strö aska litet hipp som happ...
****************
Själv har jag bett min hustru att ta askan till Rockundahallen och hälla ut den framför fläktarna. På det att jag i evig tid kommer att finnas i atmosfären i Rocklundahallen eller ABB Arena Nord eller vad den nu kan heta i framtiden. VIK - jag lämnar er ALDRIG!
*****************

Var det verkligen så?

Stötte på en gammal bekant i dag,som jag inte sett på väldigt länge. Vi språkade en stund om ditt och datt (jo,naturligtvis om hockey oxå...),beklagade oss givetvis - som man alltid gör - och avslutade - som vanligt - med: "Det var nog bättre förr". Frågan är : var det verkligen bättre förr? Det första raka svaret är: Nej - absolut inte. Men med litet eftertanke så kommer tanken krypande: Men tänk om det var det? Vaa? Jag har tidigare nämnt att 60-talet känns som "mitt" decennium. Då man precis slutade skolan,började jobba, umgås med kompisar på ett annorlunda sätt än när man var 14-15,åkte på livets första chartersemester,slussade in i vuxenvärlden och blev medveten om livet. Det fanns två radiokanaler,en (!!!) TV-kanal - svartvit - som dessutom inte tilläts visa några program på onsdagar (!!!),inga mobiltelefoner,inga datorer,inga TV-spel. Hur tusan kunde vi leva så?
I dag har allt det där förändrats. Till det bättre? Tjaa,både ja och nej. Men mitt svar på den inledande frågan blir: Nää,.det var INTE bättre förr. Men det var mindre krav;mindre press;mindre stress och färre "måste". De inledande åren på 60-talet upplevde jag som totalt kravlösa. Man hade alltid roligt! Så med risk för att verka tjatig - 60-talet,det var då allt började. Då öppnades livet och - världen!
*************
I svarta stunder undrar jag ibland vart världen är på väg. Det är bombdåd;dödliga tromber;orkaner;slukhål och till råga på allt så får Tottenham finna sig i att Arsenal placerar sig före i tabellen. Fy för satan. Jag hänvisar till den klassiska låten av Svenne Rubins band: "folköl och dunka,hip-hop och bequerel,lågtryck och influensa,måndagar,mygg och mjäll,kalhyggen,punk och djupgas,knott,hemorröjder och moms,folköl och dunka-dunka,bandy - baciller och broms". Jag tror jag ändrar mig - det VAR nog bättre förr...
************
Mina svarta stunder uppvägs dock av de ljusa. Och de allra ljusaste får jag av mina barnbarn. Det räcker med någon timmes samvaro med Anna och/eller Erik för att jag ska inse att livet är såååå underbart. I dag hade jag lyckan att få ett SMS från Anna,som ville äta lunch med mig! Det kom faktiskt en glädjetår. Vi tillbringade en - för mig - ovärderlig timme på en av stans restauranger och hade en obetalbar samvaro. SÅ - jag ändrar mig igen: livet är för underbart!
************
Har ni hört näktergalen? Inte? Ansträng er då och försök lokalisera den här minimala fågeln (17 cm lång). Den har ett "röst"-omfång som är fullständigt makalöst och frambringar sång,ljud och toner så att man blir helt förundrad. Hade t.o.m. lyckan att få syn på den här ytterst svårskådade figuren. Jädrar vad den kan drilla! Ett härligt vårtecken.

Om hockey - trots allt; och musik - alltid!

Jag lovade ju tidigare att det här med hockey,det ska jag försöka hålla utanför den här bloggen så mycket som möjligt och i stället skriva de tankarna på www.vik.se,där min hockeyblogg finns. Men - så här dagen efter VM-finalen så har jag faktiskt inget val. Jag måste få rensa ut alla känslor efter den fantastiska segern och efter de här 16 dagarna av VM-hockey. Att Tre Kronor spelade till sig ett guld,är i min värld en bragd. Att man gjorde det på det sätt som man faktiskt gjorde,understryker ytterligare "bragden". Nedskrivna,hånade,uträknade och till detta en idiotförklarad tränare (Pär Mårts - herregud vilken respekt jag har för dig!). Det här vände man - och vann hela "tjottaballongen". Jag erkänner villigt att även jag hade räknat bort Kronorna från titelstriden. Jag är sååå glad att jag hade fel. Pär Mårts och Tre Kronor - fantastiskt! Ytterligare accentuerat av de enorma kärleksyttringar som hela det  här blågula gänget visades i dag i Kungsträdgården. Måndag kl.12.00. Rimligtvis borde de flesta vara på jobbet eller i skolan. Rimligtvis,alltså. Men i Kungsan hade det samlats - ja,inte vet jag,jag kunde inte räkna - men det måste ha varit över 20.000 människor som hyllade VÅRA hjältar. Nästan gråtvarning där. Nu utgår jag från att Västerås Stad gör sammalunda. Och hyllar västeråsarna Pär Mårts och Peter Popovic. Allt annat vore tjänstefel.
****************
Och till alla er som gnäller över ett urvattnat hockey-VM varje år. Ta er i brasan! Tre miljoner tittare säger allt. Vi älskar Tre Kronor! 
****************
Eurovision Song Contest är nu lagd till handlingarna. Danmark vann. Tjaa - den dög väl.
****************
Men ärligt nu,alla som gillar musik. Tror någon enda person på jorden att den här låten kommer att spelas igen år 2053? Alltså om 40 år? Haha - vilket skämt. ABBA vann i Brighton 1974 med Waterloo. DEN spela fortfarande. 39 år efteråt. Säger en del om dåtidens musik contra nutidens.
****************
Själv växte jag som sagt upp på 60-talet med den invasion av ny musik som sköljde över oss då. Och ingen kan ha undgått att uppleva hur mycket av den musiken som spelas än i dag på alla möjliga och omöjliga platser och sammankomster. Och hur mycket av den musiken som plockas fram och spelas in av dagens artister. Det understryker bara vad jag säger - den musiken är tidlös. Den kommer alltid att spelas,till skillnad mot Sean Banan...
****************
 

Vad är egentligen bra musik?

Den frågan kan man ju ställa sig så här dagen efter finalen i ESC. Svaret är ganska enkelt: bra musik är den som just DU tycker om. Och bara DU. Det här är ju en fråga om smak och tycke och i den genren kan man aldrig tävla. För - vem kan vinna en sådan tävling? Nää,bra musik är DIIN musik. Att sedan andra tycker att just DIN musik suger fett,och att just deras musik är bättre - det ska man ta! Eftersom hockeymatchen i går kväll hann med att färdigspelas,så hamnade vi naturligtvis i direktsändningen av ESC. Musiken där då? Njaa,efter min smak så fanns det fem låtar som var OK. Resten gäspade jag bort. Därmed inte sagt att den musik som jag gäspade bort var dålig. Där får Du tycka vad Du vill. Men - herregud: Cezar från Rumänien? Hur kunde han få fler poäng än Robin? Jag skrattade så jag grät åt rumänen som påminde en hel del om greve Dracula. Annars blev jag mest imponerad av: Petra Mede! Hon var så proffsig så man satt och gapade! Och jag som aldrig gillat tjejen. Bara att lyfta på kepsen och bocka. Petra dominerade. Hon ägde tillställningen på ett charmigt,roligt och belevat sätt. Petra var bäst!
*****************
Musik för mig? Eftersom jag är en produkt,präglad av 60-talet,då jag växte upp "på riktigt",så är jag hopplöst förankrad och förälskad i 60-talsmusiken. För er som är från samma tidsålder som jag,så vet ni naturligtvis att före 60-talet fanns egentligen bara Evert Taube och Harry Brandelius. När vi klev in i 60-talet så öppnades portarna till världen! Radion började spela "populär-musik",som förkortades till bara "pop-musik". Till en början dränktes man av grupper från mestadels England,som spelade gitarrpop. The Shadows var fenomenala. The Ventures likaså. De följdes av svenska Violents och - the Spotnicks! Den senare gruppen såg jag för första gången i Västerås Folkets Park 1962,och ända sedan jag upplevde hur Ove Johansson,Björn Thelin,Bob Lander och Bosse Winberg framförde "Amapola",så var jag fast! Sedan den dagen har jag nästan dyrkat gruppen. Jag har 25 CD:n med killarna i min samling. Ett par av dem personligt signerade till mig! Jag hade ju lyckan att få träffa dem och prata litet "back-stage" vid ett tillfälle. Som jag aldrig glömmer. 
****************
Men musik för mig? Min "all-time topp-3" består av suveräna "House of the rising sun" med the Animals; "Amapola" av the Spotnicks och inte minst: "Sunday-morning comin´ down" med Johnny Cash. Laddda ner dem och njut!

Super-lördag

Från halv tre i dag,lördag,står Sverige still. Det inleds med en smått magisk VM-semifinal i hockey mellan arvfienderna Sverige och Suomi. Följt av ett kort andnings- och näringsuppehåll,innan det brakar loss på allvar med den mäktiga och med stort intresse emotsedda finalen i ESC. Som det numera heter. Modernt och flashigt ska det vara. Förr hette det helt enkelt "Finalen-i-melodifestivalen",men det var då det. I kväll riktas hela Europas blickar mot Malmö av alla ställen. Zlatans födelseort. Staden där ingen som är född två mil norrut förstår ett ord av vad folk säger och alla intervjuer borde vara textade. Malmö. Home of Percy Nilsson. Say no more...
*******************
Så länge jag kan minnas har jag varit ett stort "Mello-fan". Har älskat de svenska deltävlingarna (tycker absolut inte att det är för många!) och har alla (!) samlings-CD:n. Men med början i fjol hände något. Jag kände - motvilligt - att det här var inte så kul längre. Och när jag funderat - och funderar - över varför,så blir nog svaret "Sean Banan". Där på något vis,dog min känsla och respekt för evenemanget. När en "Sean-Banan" får kliva in på bästa sändningstid,stå och peta sig i näsan och med bakvänd keps framföra något underligt,nää - då och där insåg jag nog att min kärleksaffär till "Mello" är på väg att vara över. De senare åren har artisterna/alstren blivit allt mer udda och när det här beteendet verkar sprida sig ut i  Euorpa (kommer aldrig att glömma de tandlösa ryska gummorna i fjolårets final som NÄSTAN vann) - då får det bli så att jag fortsättningsvis tittar om jag inte har annat att göra.
******************
Men min kära lillasyster Carina och hennes dotter Cecilia befinner sig just nu mitt i spektaklet. Jag är säker på att de har förbaskat roligt och det unnar jag dem verkligen.
 

Nu är det dags!

Så har man då "blivit med blogg"! Känns spännande men aningen oroligt samtidigt. Jag menar,nu ställer man ju krav på sig själv och kanske även från andra? Driver man sin blogg så förväntas man antagligen komma med några vettiga tankar/synpunkter. Har jag verkligen det? Hmmm. Det återstår att se. Jag ska i alla fall försöka. Alla känner mig som hockeynörd. Det är en sida av mig. Men jag lovar - det finns ungefär 300 ytterligare som Du förmodligen inte känner till. Den här bloggen kommer att handla ytterst litet om hockey,utan mer om mig själv,min familj,mina tankar,drömmar,planer och funderingar. Och om min vardag som pensionär. Så - nu laddar jag! Välkommen till min blogg!

RSS 2.0