Hmmm - solen gick visst upp ändå?

Det var lätt att tro att världens undergång inträffat, då VIK förlorade i Karlskrona med 0-2. Men icke då - upptäckte faktiskt att solen ädnå gick upp söndag morgon! Visst är det väl en märklig värd vi lever i...
******************
Ishockeyn är ju i mångt och mycket en ren återspegling av våra liv. Det är upp ibland - och neråt ibland. Glädje och stor lycka ibland - tårar och förtvivlan ibland. Det är uppenbarligen så som livet SKA vara,eller? Men ko ihåg - ta vara på de glada stunderna. Arkivera dom noga och damma av dom så ofta du kan!
 
*******************************
Till de glada stunderna hör - i alla fall i min lilla värld - att titta på filmer. Jag älskar filmer! Och ibland bjuds man på oväntade glädjeeffekter i just filmerna. Till exempel har jag börjat snöa in på texterna,alltså de översatta texterna som rullar under filmens gång. Är man hyfsad på engelska,så märker man ibland vilka jättemissar översättarna gr sig skyldiga till. Och ibland blir det bara SÅÅÅ fel. Nu senast såg jag "Die hard" med Bruce Willis. Som filmens "hero",har ju den gode Bruce ett specialuttryck som han tar till när han "fimpar" någon otäck skurk. Han drar till med "yippee-kai-yay motherfucker". Det låter ju ganska tufft och coolt. Men den svenska direktöversättningen såg inte alls lika tuff och cool ut. Där valde man: "Tjosan - din jävel!".  Alltså - sug på den! Tänk er Bruce Willis klämma ur sig den raden i ljud! Va? "Tjosan din jävel" - där tog litet av stämningen slut på nå´t vis...
******************************
Söndag i dag och september månads näst sista dag. Det återstår tre futtiga månader till nyårsafton! Häpnadsväckande! Vart har nio månader av 2013 tagit vägen? Någon som sett dom?
******************************
Blir både ledsen och förbannad när lill-syrran ringer och gråter,och berättar att någon jävla pundare gjort inbrott i hennes lägenhet - MEDAN HON SOV - och stal hennes väska med plånbok,bilnycklar och lägenhetsnyckel! Ska det vara så förbannat svårt att låta bli andra människors ägodelar? Nu blev hon ju inte enbart av med sådana värdsliga prylar,utan hela hennes trygghet slås i tusen bitar samtidigt. Just som hon flyttat in i ny lägenhet,etablerat sig och börjat trivas med tillvaron. Men stå på dig syrran - ge aldrig upp! Du är alldeles för bra för att behöva vika ner dig för personer som inte har något existensberättigande över huvud taget. Du är min lillasyster och jag älskar dig,bland annat för att du är en av de starkaste och mest positiva människor jag känner!
*****************************
Avslutar med ännu en "Var Glad" - trots allt. Det finns silverkanter på varje svart moln.
 

Riktigt fyndigt!

Eftersom lilla frun jobbar och jag,som panschis,går hemma och drar benen efter mig,så blir det ju mest jag som sköter hushållets inköp. Handlar oftast på MAXI Erikslund,där jag tycker det är trevligt att spana runt bland bl.a. böcker,filmer och musikutbud. I kombination med matinköpen. Nåja. Det här gör även att jag noga läser igenom MAXI:s annonsutbud - givetvis,som sniken pensionär - och hittar en del guldkorn då och då. Men i dag,i torsdagens pappersupplaga av VLT,blev annonsläsning riktigt rolig! Jag hittade givetvis såväl MAXI Erikslund som MAXI Hälla  bland annonsörerna och i utbudet hittade jag nedanstående. Läs noga och jämför:
Erikslund till vänster och Hälla till höger. Uppenbarligen finns en analfabet på MAXI Hälla,eller??? 
*******************
Mera lustigheter: ingen har väl missat de tragiska händelserna i afrikanska Kongo,med terroristattacken på ett varuhus? Inget lustigt alls måste jag först som sist påpeka. Men - mitt i eländet så började min hjärna snurra (ibland går den igång på de mest märkliga saker). En svensk familj mitt i alltihop,med pappan Svante Yngrot i spetsen. Yngrot? Märkligt efternamn tänkte jag. Givetvis ett taget namn. Men - direkt slog det mig att "Yngrot" blir ju om man vänder det bak och fram "Torgny"? Kan det funnnit någon tanke där? Absolut. Jag kollade och fick direkt fram att den här Svante Yngrot faktiskt heter just - Torgny,som andranamn! Fan,vad bra jag är!
*******************
Apropå Afrika så hittade jag ett gammalt (70-talet?) uttalande av Ulf Adelsohn,då riksdagsledamot. Det här var mitt i apartheid-diskussionerna och många föreslog att man skulle bojkotta alla sydafrikanska produkter här i Sverige. "Men" påpekade Adelsohn,"om vi gör det så blir ju de stackars negrerna arbetslösa"? Undras hur det uttalandet skulle tas emot i dag...
*******************
Hockeyn är ju stekhet den här tiden. Jag är ju som bekant hockeynostalgiker och i mitt arbete för SIHR (Society for International Hockey Research) letade jag nyss fram namnet: "Hans Adrian Öberg". Ringer det någon klocka hos någon? Antar att om det ringer så lär det inte vara hos de yngre - kanske de äldre? Om jag i stället säger "Stöveln" Öberg? Just ja - nu ljusnade det! "Stöveln" är ett legendariskt namn i den svenska hockeyhistorien. Han spelade för Gävle GIK och var med och tog ett SM-guld 1957. Han spelade också i Tre Kronor vid 182 tillfällen och sköt 137 mål. Tog VM-guld 1953 och 1957. Men det enastående unika med "Stöveln" Öberg torde vara hans enorma maratonsvit. Han debuterade i allsvenskan 1947 för GGIK och spelade i laget fram till 1964. Det blev 241 matcher och 265 gjorda mål. Märkvärdigt? Lyssna nu noga: Under åren 1947 - 1964 missade han bara en (1) enda match för sitt GGIK! Och det var seriens absolut sista match 1964 - i dåvarande Kvalserien. Laget GGIK hade ödet i egna händer. En vinst och man var kvar i högsta serien - förlust och man skulle åka ur. Matchen var av s.k. given karaktär. Ingenting kunde hindra GGIK från att vinna. Absolut ingenting. Så - "Stöveln",som också var en alldeles lysande bandyspelare (SM-guld 1959 med Skutskär,efter 2-1 i finalen mot VSK - jag vet,jag var där!),valde att hjälpa Skutskär rädda kontraktet i stället. Och vad händer? Skutskär förlorar ändå sin bandymatch och - GGIK torskar i sin hockeymatch och åker ur högsta serien. För att aldrig mer komma tillbaka! "Stöveln" Öberg blev så bitter att han slutade med all idrott! Men alltså - fatta: han missade en enda match på 17 år och det var en match som han inte hade behövt missa. Vilket jävla öde...
 

Litet smått o gott

Med höstens intågande så kommer automatiskt litet melankoliska tankar o känslor. Jag blir typ,väldigt kluven till vad jag egentligen ska känna inför hösten. Litet sorgligt och ledsamt att de ljusa sommardagarna OCH dito kvällarna är över för i år. Och så kommer den mörka,fuktiga,blåsiga och kulna hösten över oss. Men då är det ju litet läge att dra igen altandörren,att tända ett gäng ljus,att slå på TV:n och krypa upp i fåtöljhörnet för att följa diverse olika TV-serier. Mysigt det oxå - på sitt sätt. Så egentligen vet jag inte om jag ska känna mig just - melankolisk,eller bara ställa om termostaten till en icke-fullt-så-varm årstid.
Riktigt bra TV-film! "The hunger games". Jag älskar film och ser så många jag orkar på TV. Spelar in och tittar när jag får tid!
****************************************************************
Sedan är det som sagt en massa märkliga TV-program att följa. Vissa är så fruktansvärt pinsamt dåliga - andra åter roliga,nojsiga,lämpliga-för-slötittande. Jag är grundligt trött på alla j-a matprogram av olika digniteter. Man bakar;lagar dessert;lagar mat;fixar restauranger; skäller ut och hånar alla som försöker göra sitt bästa o.s.v. i all oändlig tristhet. Visst - byt kanal eller stäng av,är ett bra råd,men nu var det inte det som saken gällde. Utan den märkliga trenden. Att när en kanal lyckas med sitt koncept,så - hänger alla andra på! Med "same-same-but-different". 
**************************************************************
Men som sagt - jag föredrar film. Och så vissa återkommande serier,som "2 och en halv män". Jag blir aldrig mätt på "The Harper home". Nu har jag slötittat på det hysteriska "Breaking news med Filip och Fredrik". Ett märkligt program,som stressas upp till vansinne med skrik och underligheter. I går dök "Arga snickaren" upp och ställde Fo F mot väggen rejält! Han berättade att han hade en god vän som var f.d. missbrukare,och som funderade över varför Fo F och deras gäster,sitter och dricker sprit,vin o öl i direktsändning? Och även testar på vissa märkliga droger? Mycket bra fråga som duon inte kunde svara på,utan började svamla och stamma och leda frågan in på annat. Fo F är ibland bra - men ofta väldigt,väldigt jobbiga.
***************************
I dag måste jag skryta och berätta att jag gjort ett storkok ärtsoppa! Eget recept - äkta vara,inga jäkla burkar eller plastförpackningar. Mycket gott inför höstens kyliga kvällar. Dags också att sätta igång med brödbak och andra roliga inneaktiviteter. Som givetvis avbryts med motion - mycket motion. Nu kan jag återigen gå för fullt efer min förkylning och ryggproblemet. Nu kör vi 120 sit-ups varje dag,minst två indoor-walking, många och långa promenader och diverse annat. 
**************************
Och så är det det här med egna roliga aktiviteter i övrigt. Nyligen var vi ju i Timrå och kollade på VIK:s säsongspremiär,hopkopplat med en hotellövernattning (älskar att bo på hotell och - hotellfrukost!!! Wow!). Nästa blir en ny hockeyresa,nu till Malmö,via två hotellövernattningar i Helsingborg och hemfärd via Ullared. Det har jag nog berättat tidigare. Sedan har vi en  spännande konsert med Miss Li att se fram emot. Och så börjar vi på allvar att blicka mot London. Det blir garanterat en London-resa innan årets slut. Och så har vi förstås antennerna ute för annat roligt...
**************************
Vanliga vardagar förgylls med att köra svart-taxi. ??? Ja,det gäller ju att finnas till hands för att skjutsa barnbarnen som allt som oftast A)försover sig; B)tappar bort busskorten C)tycker att det regnar för mycket för att cykla eller D)andra orsaker....
*************************
Och så hockey förstås. I går kväll försökte jag titta på Troja mot Södertälje på TV,men höll på att somna av ren leda. Det var bara såååå tråkigt. Bara att byta kanal till "Morgan & Ola-Conny" och deras finalprogram i serien. Men de har redan hotat/lovat att komma tillbaka. Jaha....
************************
 

Höstdagjämning

...och vad är nu det för konstigt? Jo,höstdagjämning inträffar när solskivans centrum passerr gränsen mellan norra och södra himmelssfären! Glasklart va? Äh,glöm det - det står i almanackan "Höstdagjämningen",så OK.
**************
Konstaterar i alla fall att det är söndag och det regnar. Vi drabbas nu av - hösten.
***************
Lördagen var grymt vacker och kanske,kanske den allra sista kvardröjande sensommardagen. En liten tripp ner till stadens centrum,visade att nästan alla uteserveringar var fyllda med människor som gjorde allt för att ta till vara den här underbara dagen. Bra jobbat,folk
************
För egen del gick jag bara runt och njöt av eftersmaken från fredagens hockeymatch mellan VIK och Djurgår´n. Riktigt roligt. Jag har ju nu en del uppgifter i samband med matcherna. Får sköta om fem-sex intervjuer innan matchstart,intervjuer med spelare,ledare,tränare,sportchefer och speciellt inbjudna "hot-shots". Roligt!
***********
Intressant i fredags då jag intervjuade bl.a. Curt Lundmark,f.d. spelare och tränare i VIK och f.d. förbundskapten för Tre Kronor,med bl.a. OS- och VM-guld på meritlistan. Stort! Men jag blev ganska fundersam vid snacket med Curt. Som bl.a. ansåg att VIK:s satsning på nord-amerikaner var helt felaktigt. "Man borde satsa mer på egna juniorer i stället och släppa fram dem i rampljuset" tyckte Curt. "En spelare som Micke Frycklund som var lysande i fjol,får ju sitta på bänken nu"!!! Hmm - sanningen där är väl att Mickes spel hittills i höst inte sett riktigt lika bra ut som i fjol - och spela på gamla meriter? Nää,Curt - det håller inte. På min motfråga ang. juniorer,där jag påpekade att VIK fostrar fram unga spelare,som direkt sticker till SHL och t.o.m. NHL,när inte VIK går upp,så blev svaret det aningen märkliga att: "Men VIK kanske inte ska satsa för att gå upp? Det kostar pengar,pengar som VIK inte har och jag tycker inte att intresset i stan är tillräckligt stort för det. Bättre att vara ett topplag i Hockeyallsvenskan". ???
************
Lek med tanken att VIK går ut officiellt med den målsättningen. Det skulle vara lika med sportsligt självmord! Hur många sponsorer och hur många fans skulle ställa sig bakom den "satsningen"? Hur många hungriga spelare OCH tränare skulle välja VIK i det läget? Jag har stor respekt för Curt Lundmark och hans otvivelaktiga kunnande och expertis,men den här tanken/åsikten står jag definitivt inte bakom. Beträffande att släppa fram egna juniorer,så är ju dagens VIK en förebild. Föreningen formligen spottar fram blivande storspelare och elitspelare. Namn som Mikael Backlund,Patrik Berglund,Dennis Rasmussen,William Karlsson,Erik Ersberg,Daniel Grillfors - ja listan kan bli hur lång som helst. I dagsläge väljer man också att släppa in ännu en av talangerna i Hampus Larsson,som fick sitt verkliga genombrott i matchen mot Djurgården. På försäsongen har bl.a. Linus Svedlund,Oscar Pettersson och Flavio Schmutz fått chansen. Linus och Oscar satsar man vidare på,men alla inom klubben - även spelarna i fråga - anser det bäst att de får spela en säsong som seniorer i div.1-klubbar. Dit VIK har lånat ut dem. Så - jag tycker att VIK:s ungdomssatsning både kvantitativt och kvalitativt med all tydlighet visar att man visst släpper fram ungdomar ur egna led. Transatlanterna är "the icing on the cake",som man säger i Nord-Amerika.
*************
Och jag säger: Äntligen! Äntligen går klubben ut och fastslår med skärpa att "Vi satsar på att gå upp i år"! SÅ - ska det låta! Visa attityd och var uppkäftig. Man behöver inte alltid vara så jäkla typisk svensk och försiktigt påpeka att: "vi gör så gott vi kan"...
 

Litet om hockey...

Jag pratade med VIK:s sportchef Niklas Johansson i måndags. Han berättade och beskrev hur ytterst nära det var att VIK:s fem nyförvärv från USA och Canada,INTE hade blivit spelklara i fredagspremiären i Timrå. -Jag fick själv avstå från att följa med laget upp till Timrå,berättade Niklas. -Jag satt i telefon med Migrationsverket hela fredagen och det började kännas hopplöst framåt eftermiddagen. Fick tag på en dam som hjälpte oss på sin övertid att få papperen registrerade och klara! Annars hade hela gänget rest med förgäves och vi hade inte ens haft fullt lag. Jag ringde faktiskt runt i Sundsvall och försökte få låna en reservmålvakt till matchen om inte Luca Boltshauser (som är schweizare och inte heller såg ut att bli klar i tid) hade kunnat vara med. -Och då skickade vi ändå in alla handlingar i början av augusti,tllägger Niklas med en suck.
*****************
Är ni hockeyintresserade och läser VLT:s pappersupplaga? Då är det inte helt enkelt att komma fram till HUR matchen egentligen varit - spelmässigt. Från VLT verkar man nu satsa i stort sett allt på webben när det gäller läsning och info om matchen. Så har man inte själv sett matchen spelas, så finns egentligen ingenting berättat om hur den gestaltat sig. Ni som är intresserade kan dock i fortsättningen gå in på www.vik.se. och läsa min blogg där. Jag tänker försöka göra litet utförligare analyser och berätta mer i detalj om matcherna där. Åtminstone de jag ser själv. Övriga tänker jag dock via mina källor försöka skriva litet extra om. Säger detta eftersom jag själv alltid letar referat av matchen och då gärna vill jämföra mina egna tankar med "experternas".
***************
Apropå VIK:s nyförvärv och speciellt då killen med det häftiga namnet: Luca Caputi! Gå in på you.tube och leta reda på hans speciella låt! Den ende spelare på svensk elitnivå - vad jag vet - som har en egen låt,åtminston en 
som är så jäkla häftig! Den spelas högt i VIK:s omklädningsrum...
****************
Har jag berättat om mitt intresse för Nord-amerikans 1800-talshistoria? Hänger nog med sedan barndomstiden,då man matades med cowboys och indianer. Alltså - hur många av dagens ungdomar har ens hört talas om Davey Crockett, Wild-Bill Hickok, Wyatt Earp, Jesse James, Buffalo Bill Cody o.s.v. Förmodligen försumligt få. Det här var namn som man matades med i barndomsåren,tillsammans med Pippi Långstrump och Snövit. Men för mig fastnade hela den här western-grejen rejält. Den sitter kvar i dag. Men nu har jag besämt mig för att läsa in mig på den mer faktamässiga delen av det här seklet. Så jag har nyligen avslutat böcker om Slaget vid Alamo, "And not to yield - Wild-Bill Hickok", Geronimo,"General Custer and the battle at Little Big Horn", "Bury my heart at Wounded Knee" och ett par till.
Wild Bill Hickok - skjuten i ryggen när han spelade poker. 
*******************
Det här är så intressant att jag blir helt uppslukad när jag sätter igång läsningen. Vi snackar om min barndoms hjältar där Davey Crockett var nummer ett. Han dödades vid Alamo 6 mars 1836,då mexikanarna stormade anläggningen efter 11 dagars belägring. Det var 4.000 soldater mot 180 civila, En fantastisk skildring om hjältemod och det var nog här som viljan att stå upp för sitt land verkligen väcktes. Efter massakern reste sig hela Amerika som en man och kastade ut mexarna ur landet!
Slaget vid Alamo.
******************************
Till sist något helt annat. VIK:s tränare Jocke Fagervall har ju sitt "riktiga" hem i Umeå. Men jag förstår att han hest vill vara någon annan stans. Det här är två typiska ume-bor, kanske t.o.m. Björklövens tränarduo? Eller kommunfullmäktiges ordförande med fru? Kanske landshövdingen? Jag vet inte,men jag får litet "Sista Färden"-varningar här...
 

Svårt nu

Det är riktigt svårt nu,att rensa tankarna från annat än hockey. Nu har det ju dragit igång - som ni väl inte har kunnat undgå - på allvar och det är mycket,för att inte säga det mesta,som kretsar kring just hockey i mitt liv nu. Seriestarten i fredags blev över förväntan och det kändes skönt att ge belackarna en spark i röven direkt. Men det var då det - nu är det "nu" som gäller. Framgångar i hockey är en färskvara och matchen i Timrå ligger nu i arkivet och i historieböckerna. 
********************
Hoppas nu på en välfylld hockeyarena i kväll och en spännande och bra hockeymatch.
********************
Eftersom jag är en utpräglad nostalgiker, speciellt när det gäller hockey,så satt jag och drömde tillbaka och tittade på gamla bilder ur mitt arkiv. Från 1978 då jag besökte USA för första gången. Jag hade en god vän i Chicago,som hade jobbat som scout åt Chicago Blackhawks och nu var sport-skribent. Tack vare honom öppnades alla dörrar på vid gavel när det gällde hockeyn. Jag kom och gick som jag ville -ÖVERALLT! - och fick träffa och prata med legendarer som Bobby Orr,Guy Lafleur,Keith Magnuson,bröderna Stastny och mååånga fler. Det här var då den gamla Chicago Stadium fortfarande stod som stadens arena.
Så här gräsligt ful såg den ut! Men vilken makalös stämning! Man hade en orgel,monterad på en plattform,som vägde 2 ton (orgeln alltså). Plattan var hydraulisk,så när orgeln spelade höga toner, så höjde sig plattan upp mot taket och när det blev litet dovare ljud,så sjönk den ner igen.
Orgeln med tillhörande organist.
******************
Det var en mäktig resa och en oförglömlig upplevelse. Min vän i Chicago kände alla svenskar som var där och spelade i NHL och jag fick tillfälle att träffa och intervjua Börje Salming,Anders Hedberg,Dan Labraaten,Willy Lindström,Thomas Gradin och många andra. Skithäftigt och minnena har jag fortfarande kvar - glasklara.
*****************
I fredags tog frugan och jag bilen och åkte de 35 milen upp till Sundsvall och Timrå. Blev mäkta imponerad av bygget som pågår för en ny väg runt staden och den kommande bron. Den blir ruggigt häftig!
*****************
Nu har vi redan bokat nästa hockeyresa. Den går till Helsingborg för vidare befodran till Malmö och matchen MIF - VIK dn 6/10. Vi har upptäckt att vid våra långresor till hockeyn,så vinner VIK. 
*****************
I kväll måndag blir det en häftig kolliision. På TV visas ju "Morgan & Ola-Conny" och i ABB Arena är det VIK mot Bofors. Va fan ska man välja? Tur att det finns inspelningsfunktion på TV:n...
*****************
Så här ser en riktig hockeyspelare ut efter en match. Som Harald Lückner sa: "Man blir ingen riktig hockeyspelare förrän man har fått några stygn".  Eller - blåmärken...
"Blåmärken förgår - poängen består".
*********************
"Money makes the world go around" - jojo,Real Madrid betalade 840 miljoner för Gareth Bale. Då blev Ronaldo sur och förhandlade fram ett 5-årskontrakt som ger 150 miljoner. Per år! Som det står i bibeln: "Den mycket har - ska varda givet"...
*********************
Själv vann jag 19 kronor på Lotto i lördags...
 

Tankar en torsdag

Hösten kryper allt närmare. Trots överraskande varma dagar med temperaturer upp till 23 grader mitt på dagen i solen. Men jag tittar ut och konstaterar att morgnarna nu är dimmiga och fuktiga. Vi har nått fram till 12:e september och det kvittar hur vi ser det - hösten finns där bakom hörnet. Men för allt i världen - deppa inte ihop för det. Titta tillbaka litet med ett leende och minns även i efterhand en fantastiskt fin svensk sommar. 
*********************
I dagens tidning läser jag om en person som tagit ut 5.000 spänn i en bankomat. När han sedan kom till affären och skulle betala,så - vips,var hela plånboken borta? Hur fan gick nu det till?
*********************
Även om sångerskan Monica Zetterlund var en fantastisk sångerska,så har hon aldrig tillhört min "genre", vare sig av musik eller artister. Men att hon var duktig måste jag erkänna. Nu kommer filmen om hennes liv. Härom dagen råkade jag se en snutt av Edda Magnason,som spelar Monica i filmen. Det var faktiskt riktigt kusligt. Hon var så extremt lika MZ så att jag började tro på återuppståndelsen! Inte nog med det - hon sjöng och lät faktiskt som MZ också! 
Den "riktiga" Monica högst upp.
********************
Nu har vi sett Morgan & Ola-Conny så mycket att vi blivit hjärntvättade och bokat in ett nytt besök på GeKås i Ullared...
********************
Men det är klart - vi makar in det i vårt besök i södra Sverige i samband med matchen Malmö - VIK. Vi åker till Helsingborg,lyxbor på Marina Plaza,tar tåget till Malmö och hockeymatchen. Tillbaka till Helsingborg för ännu en lyxnatt; färjan över till Helsingör för att, tjaa - shoppa litet. Åker hem på måndag VIA Ullared! How does that sound for a shorter autumn vacation?
********************
I dag blir det "affärslunch" tillsammans med VIK-verket. En sammanslutning av "utvalda" (?) sponsorer, där jag ska återigen fungera som intervjuare. Det blir litet jidder med Niklas Johansson om lagbygge och med Jocke Fagervall om spelsystem...
********************
Tränarna i hockeyallsvenskan MINUS Södertäljes Johan Strömwall. -Trafikstockning....
*******************
Femma från vänster i övre raden är Trojas nye tränare Gunnar Leidborg. Tidigare målvakt i VIK (1975). Åren har gått och han har blivit - tjaa,stor....
********************
Har några riktigt ekivoka historier om Leidborg från hans VIK-tid,men....
********************
Jag minns några höjdpunkter med Karlskronas Janne Karlsson oxå. Under åren han spelade för VIK,så åkte jag själv oftast med spelarbussen till bortamatcherna. På bussresorna tävlades det alltid i Trivial Pursuit,ett ämne som jag är blygsam nog att avstå från att berätta om min skicklighet... Nåja,Janne och jag lottades tillsammans i ett lag. När bussen kom till Irsta,så hade vårat lag vunnit! Utan att Janne svarat på en enda fråga....
******************
Janne Karlsson och Fredrik Nilsson var visserligen lagkamrater,men....
******************
 
 
 
 
 

"Hello out there - we´re on the air,it´s hockey-night to-night"...

Ja,kanske inte just i kväll,men på torsdag så drar det igång. Hockeyn förståss. Och på fredag sparkar VIK igång sin säsong "på riktigt",med sin seriepremiär utanför Sundsvall - i Timrå närmare bestämt. Och som sagt - det kan inte hjälpas,det kommer att bli en hel del hockey här också. Nu och framöver. Eftersom (det vet ni redan) hockeyn innehar en betydande del av mitt liv. 
****************
Så här ser de ju inte ut i dag,men jag - som är en obotlig nostalgiker - bara måste plocka fram den här allra första lagbilden på VIK. Den är från januari 1940 och laget har just slagit VSK i DM-finalen. 
********************
Nu stundar en hockeyallsvenska som är kanske mer oviss än någonsin. Konkurrenterna muttrar och kritiserar VIK:s satsning och man anar en hel del avundsjuka där....
*******************
Och det är klart - att det inte är klart,menar jag. Vem vet hur det kommer att gå? Efter en försäsong som resultatmässigt har varit - tjaa,blek, så visst finns det frågetecken. VIK kommer till seriepremiär med sex transatlanter i laget (dock inte värst i Allsvenskan,SSK har sju utländska spelare) och huruvida den satsningen är rätt eller fel kommer vi att bli varse. 
******************
Tommy Salo gick ju enligt VLT ut och dissade VIK: satsning på utländska spelare,men då ska vi ha i åtanke att den här satsningen på importer,har varit snarare regel än undantag i bl.a. Elitserien de senaste åren. För att ta ett par exempel,så hade Frölunda i fjol sju utländska spelare, Färjestad hade 10, Luleå hade 11 och Växjö 13! Jag hörde aldrig någon  kritik mot det?
****************
Måste i nostalgins namn plocka in den här bilden från 1910-talet. Fr.v. Newsy Lalonde,Frank Patrick och t.h. hockeyvärldens förste super-star: Fred "Cyclone" Taylor. Taylor gjorde en gång ett mål,åkande baklänges genom motståndarlagets försvar,med pucken under kontroll. 
******************
Frank Patrick och hans brorsa Lester ligger bakom i stort sett allt vad regler heter inom dagens hockey. Duon uppfann i princip allt som ligger till grund för den hockey vi följer.
******************
Som sagt - i dag blev det "bara" hockey,men jag tror ni ursäktar. Avslutar med att citera VIK:s amerikan Tony Romano,som apropå Barack Obamas besök i Sverige skrev att: "Hope Barack Obama did not leave Sweden without having a fika and a snus". Vår svenska kultur sätter tidiga avtryck...
*****************
 
Och hoppas och ser fram emot en sådan här bild i början av april! Från VIK:s omklädningsrum!

En härlig fredagkväll!

Suger fortfarande på fredagskaramellen. En riktigt rolig och trevlig kväll på Aros Congress Center, där VIK hade kick-off med sina sponsorer och med spelare och styrelse. Cirka 200 personer fick höra några visdomsord från marknadsansvarige Anders Berglund och ordförande Johan Fägerblad. Därefter följde en riktigt god buffé och sedan var det dags för kvällens höjdpunkt: presentation av spelartruppen. Alla presenterades i nummerordning och med sina nya, snitsiga matchtröjor.
Nää,inte den här!
*********************************************
Slutligen var det dax att mera handgripligt presentera nyförvärven och göra intervjuer med dem. Den uppgiften hamnade på mitt bord. Riktigt nervöst men det var alldeles förbaskat roligt. Speciellt nu med många amerikanska och canadensiska spelare i laget,så blev det givetvis engelska. Det funkade bra ända tills nye Jeremy Williams vände på en av mina frågor och ställde mig helt! Det blev faktiskt riktigt roligt och många skratt.
Jeremy - din rackare!
Mr.Williams visade sig vara en riktigt trevlig och rolig kille och när jag efteråt konfronterade honom och räckte fram ett anklagande finger,så bad han om ursäkt! Vi hade en rolig och privat pratstund och jag lovade honom att hämnas under säsongen. -Looking forward to it,skrattade Jeremy. -I like that! Det var roligt och det var uppsk(r)attat!
*****************************
För egen del kändes det väldigt smickrande med alla dunkar i ryggen efteråt och allal uppskattande ord!
*************************
Men den roliga kvällen var inte slut med det. Eftersom - glädjande nog - sondottern Anna fanns med i staben runt evenemanget,och eftersom både Göran och Annika fanns på plats,så fortsatte vi festligheterna på Pitchers efteråt.
Tänk er så kul det är att gå på puben med både son och sondotter! Makalöst roligt!
*************************
Och apropå pub och öl: missa inte den här enormt goda ölen:
Mmmmmm.....
********************************
Slutomdömet om kvällen blir att jag blir alltid så imponerd av hur verbala de transatlantiska spelarna är. De uppträder enormt proffsigt och kan prata hur länge som helst. Våra svenska killar är mera "klyschiga" och blygt försiktiga i sina framföranden. Men jag glömmer aldrig första gången jag presenterade en då 18-årig Markus Kinisjärvi. Jag bad honom innan att kort presentera sig själv och han drog igång med: "Hej, jag heter Markus Kinisjärvi,är 18 år och spelar hockey för VIK. Men jag kommer från Köping,som är en stad ungefär tre mil från Västerås...". DÄR såg jag en ljus framtid när det gäller att marknadsföra sig själv...
********************************
 
 

Host-host

 
Förkylningar är ett skit. Alltså,när någon i vänskapskretsen berättar att han/hon åkt på en förkylning,så stönar man litet inombords och tänker att: "klaaaga,hur jobbigt kan det vara att va litet förkyld". Så händer det en själv! Och då ävlar! Då ska ni se på lidande! Jag har klarat mig i drygt två år och verkligen försökt att hålla mig ifrån förkylningar. Mainly because - när jag blir förkyld kommer hostan (det har jag berättat tidigare) och den är ett helvitte för mig. Nu har jag hostat i två veckor,fick hostmedicin härom dagen och nu börjar det gå tillbaka. Mitt "host-rekord" är sex veckor! Åkte på en förkylning i Portugal och den släppte inte. Jag har aldrig varit så sjuk! Men åter till nuet. Håller med den där TV-reklamen där en kille sitter och snörvlar och stönande säger att "ni kvinnor klagar över att det är så jobbigt att föda barn,men ni skulle bara veta hur det känns när en karl blir förkyld". 
*************
Men nu börjar den försvinna,tack. För i morgon fredag ska jag vara intervju-ankare på VIK:s kick-off, för sponsorer och andra hot-shots. Det blir mycket prat då, så förhoppningsvis håller rösten o halsen.
*************
Ber om ursäkt men just nu är hockeyn extremt het,så trots att jag lovat att minimera hockeysnacket i den här privata bloggen, så måste jag nog bryta det löftet. Stor seriepremiär i Timrå om en vecka och nu börjar det pirra i hockeylivet. VIK har ju laddat på rejält och har nu hela 6 transatlanter i laget. Så det blir till att snacka mycket engelska i morgon vid intervjuerna. Två stycken har inte hunnit hit ännu,men en - Jeremy Williams - anlände i måndags. Han - Williams alltså - är f.ö. gift med den här skarpingen:
Ashley Leggat,som är sångerska,dansare och skådis. En av Canadas mest kända och populära i sin bransch! Tänk när hon seglar in på läktaren i Rocklundahallen tillsammans med övriga spelarfruar! Hmmm...
******************
Nu ska man ju inte jämföra bilder och så, men - vet inte varför - jag kommer in på fotboll igen. Har ju tidigare förklarat mitt noll-intresse för svensk fotboll och dess brist på kvalitet. Det står jag fast vid. Sanslöst tråkigt och sanslöst dåligt. När t.o.m. albanska ligan rankas före så - ja, ni fattar själva! Men för att få fart på matcherna så kanske såna här killar kan sätta litet extra färg? Eller är det verkligen en supporter? VSK:s nye tränare? En ny forward i AIK? Zlatans brorsa? Sportchefen i Syrianska IF? Fan vet - men jag forskar i ämnet...
 

*********************

Nu när hösten kryper närmare och närmare,så är det verkligen dags att börja boka in sig på litet olika happenings och så. Har redan börjat,men nää - än är det för tidigt att avslöja. Tre "prylar" är redan inbokade och klara,sedan får vi se.

********************

Sitter i skrivande stund och lyssnar på gamle (tyvärr bortgångne) Roy Orbison i CD:n. Det här - det är fan i mig musik! "Blue bayou" och "Crying" är magiska. Historien om Roys liv är en enda lång tragedi,och hans låttexter handlar nästan enbart om olycklig kärlek och ledsamheter. Hans första fru,Claudette,blev påkörd av en långtradare när de båda kom åkandes på sina motorcyklar. Hon dog i hans armar. Senare dog två av hans söner i en husbrand. Själv avled han 1988,bara 52 år gammal,när han besökte sin gamla mamma. Han klev över tröskeln in i hennes hem,fick en hjärtattack och dog på fläcken. Men hans musik lever kvar och hans sångröst - den påminner om sammet. Svart sammet...

 

********************

Apropå hockey och lidelse: Malmö har jus värvat en forward från MoDo Hockey - Björn Svensson. Björn är ju från början malmöbo och lirar man hockey i Malmö så hatar man Rögle från Ängelholm. Jag menar - verkligen hatar! Det uttryckte Björn själv tydligt: "Jag hatar Rögle - det är ett jävla pack". Ser fram emot derbymatcherna på TV i höst...

*********************

Bofors lagkapten Martin Thelander,uttryckte sig i sann Bofors-anda vid pressträffen i tisdags. På frågan om varför man har så bra stämning i laget,blev svaret: "Tjaa,när vi spelar så spelar vi - och när vi super så super vi". Verbal kille,va?

*******************

Det har väl inte undgått någon att Barack Obama varit på besök. Men - jag blir litet förvirrad. Han var väl bara i Stockholmstrakten,eller? Blir oroad när jag läser rubriken i Västerbottens Kuriren,på första sidan. Där läser man: "Barack brann i Sorsele"!??? Det här måste jag följa upp - hoppas karl´n klarade sig bra i alla fall?

 

 

 

 

 

Tisdagstankar

Då har vi kommit några dagar in i september=den första höstmånaden. Jaa,om det kan man ju tycka. En liten känsla av melankoli för att sommaren har passerat; en annan känsla med hög mysfaktor = mörka kvällar med plats för tända ljus,en fleece-filt och något intressant på TV (=hockey....) OCH - att hockeysäsongen nu börjar på allvar. Fredag 13/9 (huu,då) börjar seriespelet för VIK:s del och det är som vanligt med skräckblandad förtjusning man går in i det.
Så här ska en RIKTIG hockeylirare se ut!
*****************************
Så har också trading-dead-line för Europas fotbollsklubbar passerats och det är med stor sorg jag konstaterar att mitt kära Tottenham blir av med världens bäste fotbollsspelare, Gareth Bale. En makalöst skicklig lirare och enda trösten är väl då att han går till mitt andra favoritlag, Real Madrid. Men - det är ju hos Spurs som mitt fotbollshjärta finns...
"King Bale"
*********************
Annars då? Alltså - jag kan bara inte låta bli att titta på "Morgan & Ola-Conny på resa". Ibland undrar jag om det verkligen existerar så pantade personer i världen? Eller - är det fejktat? Fan vet,men det är en sanslöst rolig lytes-komik! Visse ni förresten att Ola-Conny varit kulstötare och - att han varit avstängd! För - doping!!!! Smått otroligt men faktiskt sant.
"The dynamic duo"
***********************
Jodå - såatt....
***********************
Jag älskar att ironisera. Gärna när jag skriver. Och det roligaste är när folk inte fattar att man ironiserar! Men hallå - sluta ta allt OCH er själva på så stort jäkla allvar! Våga garva åt dig själv!
***********************
I morgon landar president Obama! Yippeee! Och det blir väl dom gamla vanliga träliga protestplakaten med anti-USA-budskap. Suck! Visst kan man tycka vad man vill om USA:s inblandning i världen här och där,MEN - glöm aldrig att utan USA hade hela världen varit kommunistisk i dag! 
**********************
VIK - laget i mitt hjärta! Jo,visst är det så och att just gulsvarta VIK betyder otroligt mycket för mig är väl inget att hymla om. Nu i höst går jag in på mitt 36:e år som aktivt ideellt arbetande i klubben och det är MINST lika roligt nu som när jag började. Att vara med och jobba ideellt i en förening,tillsammans med likasinnade,innebär en gemenskap som är smått omöjlig att förklara och förmedla. Att komma upp till hockeyhallen ett par timmar (så är det för oss...) innan matchstart och att träffa sin "familj" är obeskrivligt roligt och givande. En hockeymatch i Rocklunda är för mig mer än det som händer ute på isen. Den innebär i stället nästan fem timmars samvaro med vänner och kollegor! Kort sagt - det är så förbannat roligt!
 
 

Gääääsp....

Söndagar brukar av tradition (har alltid varit - kommer alltid att vara?) inneburit en riktigt slö dag. För många är det dagen efter någon rolig tillställning och för andra lite ångest inför den nya arbetsveckan,som bara är timmar bort. För en pensionär? Faktiskt inte som andra dagar. Att vara panschis innebär inte att alla dagar är typ "söndag". Med den inställningen så kraschar man nog ganska snart. Men en stor skillnad är givetvis just det där,att man inte behöver ha någon som helst ångest inför måndagen. 
***********
Den här söndagen känns inledningsvis litet - så där. Mest beroende på min ihållande hosta,som inte tillåter några större kroppsliga ansträngningar. Försökte i dag med en promenad på 3 km och det gick väl hyggligt bra,men som sagt - får nog dröja ytterligare en hel vecka innan man kan börja "ta i".
Saknar gymmet - suck!
****************
Passerade på morgonen ännu en totalhavrerad busskur. Ungdomarna verkar ha haft roligt igen. Fan så trött jag blir på meningslös förstörelse. Vad sysslar föräldrarna med? Nyligen har man ju haft rättegång mot fyra glin som förstört bilar i Västerås. Föräldrarna fattade ingenting: "Jag blir förbannad och besviken" säger en farsa. Jaha du. Och vad har du gjort konkret för att ta tag i din son? Som två nätter i rad har supit sig aspackad (16 år) med sina kompisar. Hur kan man låta sin 16-åring bli berusad två nätter i streck tillsammans med andra killar? Och jag blir så f-d på ungarnas förklaringar: "Vi hade inget att göra". När jag var tonåring hände det ofta att jag "hade inget att göra". Inte fan gick jag ut och vandaliserade för det? 
*******************
Skönt att det finns hockey. Även om hockeylivet - liksom övriga livet - har sina "ups and downs". Men om man inte har några motgångar,så lär man sig heller aldrig att uppskatta framgångar. Tror jag. Intressant med hockeyn och VIK. Under sommaren har s.k. "experter" haussat och hissat laget som storfavorit till serisegern. Grundat på -  vad då? Fyra nya namn i laget? Hmmm. Nu har laget förlorat ett antal träningsmatcher och - vips,så vänder åsikterna. Nu är det plötsligt "problem" som gäller. Den 13/9 börjar serien. Det är då det gäller.
************
Och såär det dags för VM-kval i fotboll. Här tävlar "experterna" igen om att snyfta om svensk fotbolls mest överskattade spelare de senaste 10 åren - Kim Källström. Som var petad mot Norge,men som nu är med i truppen igen. Men hallå! Kim Källström? Har för mig att han en gång på stenåldern slog in en frispark mot något udda öststatsland. Men sen då? Någon? För min del får han  gärna glida runt i ryska ligan resten av karriären. Bara jag slipper titta på...
*************
Men apropå gamla idrottsmän? Undrar om någon kan identifiera den här killen?
Svårt va? Bilden torde vara från början av 60-talet. Mestadels från fotbollsetablissemanget,men har också spelat i juniorlandslaget i hockey.
***************
Luca Caputi heter VIK:s senaste nyförvärv. En canadensisk forward med bra storlek: 94 kg och 191 cm. Känns som något VIK behöver. En riktig power-forward. 
***************
 
 

RSS 2.0