Ny arena eller inte - bestäm nu!

Den senaste tiden har debatten blossat upp betr. en ny och funktionell arena. För ishockey och för andra större evenemang. Diskussionen förs - och har förts - på allehanda sociala och andra medier, via mer eller mindre i sakfrågan insatta insändare och åsikterna går givetvis som alltid, isär. Det första man ska komma ihåg är att INTE jämföra VSK-Fotboll mot VIK Hockey. Två helt skilda och icke-konkurrerande sporter. Det diskussionen kan man klippa av genom att helt kort notera att VSK Fotboll spelar i landets näst högsta liga. Precis som VIK gör med sin hockey, så där ligger vi lika.
Någon har påstått att VIK Hockey i dag inte behöver en ny arena,eftersom man i dag har en fullt funktionerande sådan. Det stämmer inte alls. ABB Arena Nord/Rocklundahallen fungerar i dag tack vare konstgjord andning på nästan alla nivåer. Funktionellt fungerande är ett rent hån som epitet.
Alla vi som på något vis är ideellt arbetande för VIK,vet och kan verifiera hur tungjobbad hallen är i dag. 
Den 17/9 1965 invigdes Rocklundahallen med pompa och ståt. Sedan dess har man genomfört flera renoveringar,den senaste 2007 och det var också den minst genomtänkta och uselt genomförda av alla gångerna som man har byggt om. Bland alla missar som gjordes,så var väl den värsta att man helt enkelt "glömde bort" press och media! Den befintliga dåvarande pressläktaren byggdes helt enkelt bort och ersattes med restaurangplatser. Pressrummet gick samma öde till mötes. När så säsongen skulle ta sin början,så fanns helt enkelt inga platser eller planer för hur man skulle härbärgera press/media. Trots tidiga påpekanden och förslag från VIK-håll,så GLÖMDES alltså utrymmen för media och för sekretariatets personal.
Så första säsongen fick helt enkelt media finna sig i att sitta och bevaka matcherna i restauranglokalerna.
.Allt medan man gnuggade geniknölarna för att hitta en lösning. Så småningom fixades en nödlösning då den s.k. hyllan uppe i norra hörnet byggdes om för mediafolkets räkning. En lösning som inte ens blev halvbra utan ett stort och pinsamt skämt. Pressrummet? Njaa - det fick man dela med restaurangens gäster. Vilket gjorde - och så fungerar det än i dag - att det s.k. "pressrummet" med jämna mellanrum hyrs ut till olika företag under VIK:s matcher. Då får press o media finna sig i att hålla hus ute i korridorerna,bland mer eller mindre glada matgäster. Så pressutrymmena är fortfarande i dag en stor pinsamhet att visa upp då TV och press/media kommer på besök. 
Och skulle - eller när VIK kommer att gå upp i SHL,så blir frågan: Hur hanterar man press/media då? Då fungerar lokalerna inte ens som nödlösning. Och den nuvrande "presshyllan"? Enligt vad jag vet så är den inte konstruerad för så många personer som i dag finns där under matcherna. Det kan alltså t.o.m. vara så illa att det är farligt att befinna sig där.
Det sägs från kommunalt håll att när/om VIK går upp i SHL,så får man en ny hall. Den dagen det skulle ske, så är det för sent. ABB Arena Nord håller inte som SHL-arena och kommer aldrig att godkännas som sådan. Men vi kan ju alltid hyra in oss i Örebros varma och välkomna arena. Vi har ju testat på Eskilstuna vid några tillfällen på 90-talet så...
VIK har hittills spelat 1.563 matcher i "Skräcklunda". Själv börjar jag med sorg i härtat inse att jag förmodligen aldrig hinner uppleva en ny fungerande hockeyarena i Västerås under min livstid. Kom ihåg att när/om beslutet tas,så är det ett antal år innan en eventuell hall står där - färdig och redo.
 
 
 

RSS 2.0