När jag mötte Hyland

Läser och hör att den legendariske TV- och radioprofilen Lennart Hyland har fyllt 100 år. Ja, nu stämmer det väl inte riktigt - utan mer att man firar minnet av Hylands födelsedag, som ju inträffade för 100 år sedan. På 50- och 60-talet fanns det bara en stor profil inom radio och TV-underhållning och även som sportkommentator. Bara en - han hette Lennart Hyland. Alla underhållningsprogram i radio och TV och i princip alla sportsändningar kommenterades och leddes av Lennart Hyland. Det är nästan omöjligt att greppa hur gigantiskt stor Lennart Hyland var. Han var "the king" helt enkelt.
Mitt personliga minne av Hyland är ett annorlunda möte med denne superkändis. I december 1961 skule det spelas en hockeymatch på Johanneshov i Stockholm. Tre Kronor skulle möta ett hopplock av spelare som diverse sportjournalister hade tagit ut. Man kallade helt enkelt laget för "Pressen",och de här matcherna hade blivit något av en tradition inom svensk hockey.
Just vid det här tillfället var mitt kära VIK på väg uppåt i alla tabeller och man hade ett storlag på gång. Till matchen mellan Tre Kronor och Pressen hade "Garvis" Öhrlund - givetvis - blivit uttagen att spela med Tre Kronor. Pressens lag innehöll tre VIK-forwards: Rolf Hallgren,Roger Olsson och Uffe Kjellamn. Det var stort - speciellt i Västerås och intresset var på topp. Jag och tre jobbarkompisar - Svenne,Bernt och Lennart - bestämde oss för att åka och se matchen. Ett stort äventyr 1961. Lennart var chaufför och vi andra tre jobbade på lagret hos Öbergs färghandel. Så Lennart erbjöd sig att köra. Det blev vanskligt. Snökaos och blixthalka. E18 fanns inte ens med i drömmarna,utan det blev tlll att åka de vägar som fanns. Genom Irsta och så vidare.
Lennart var som sagt chaufför,men han vågade inte och vägrade bestämt att köra i Stockholm. Så när vi kom till Vällingby,så stoppade bilturen och vi tog pendeltåget mot Johanneshov. Några stationer innan vi kom fram,så klev en medelålders herre ombord och satte sig mitt emot oss. Jag hickade till och viskade till Svenne: "Titta" Det är ju Lennartt Hyland!". Min haka åkte ända ner till magen men vi försökte att inte stirra allt för mycket. Hyland själv tittade på oss litet road  och började prata: "Var kommer nni ifrån grabbar?" Jag kaxade upp mig och svarade "Västerås". "Och vad ska ni göra i Stockholm då?". "Vi ska till Johanneshov och titta på hockey." "Vadå hockey - i Västerås spelar man äl bara bandy" sade Hyland med ett stort skratt. 
Här blev jag litet irriterad och påpekade med viss skärpa att "Det är faktiskt fyra VIK-spelare med i den här matchen!". Hyland nöjde sig med det - drog ner hatten över ögonen och slumrade in. 
När tåget stannade vid Johanneshov reste vi oss - även Hyland,som letade i rockfickorna och plockade fram fyra biljetter som han gav till mig. "Vad är det här?" undrade jag förvånad. "Det är fribiljetter till matchen" svarade Hyland och tillade "Hoppas ni får kul - var så goda!". Vi blev helt förstummade och fick inte ens ur oss ett tack! 
Men vi såg matchen och åkte så småningom hem till Västerås igen. Jag kunde knappt vänta tills jag skulle berätta för mamma - som älskade Lennart Hyland. Men när jag kom hem och berättade,så fnyste mamma bara tlll: "Herregud vilka fantasier! Jag tror inte ett ord!". Och det gick inte att övertyga henne! Ett möte med Lennar Hyland? Nää,det var inte ens möjligt...
 
 
 

RSS 2.0