Minns ni Håkan?

Ser att unge Jonatan Berggren draftade av Detroit Red Wings i somras. Upptäckte och insåg först nu, vem han är. Antagligen okänd för de flesta västeråsarna, som k-a-n-s-k-e i stället kommer ihåg hans pappa? Inte? OK - då ska jag berätta:
Sommaren 1976 hade VIK fått tips om en 19-årig mycket talangfull back som då spelade för Enköpings IS i div.3 och som spåddes en ljus hockeyframtid. VIK-ledningen tog kontakt med Håkan och erbjöd honom att komma och representera VIK, ett VIK som då var ganska på dekis och på väg neråt i seriesystemet. 
Håakn tackade "ja" under förutsätting att han fick ta med sin kompis,Thom Eklund, en annan mycket lovande yngling från Enköping. VIK-ledningen samtyckte och resten är som man säger - historia. Håkans sejour i VIK blev tvåårig och omfattade totalt 19 matcher. "Korven" - som han kallades - satte aldrig några som helst avtryck som spelare i hockeyhistorien. Två säsonger, 19 matcher och tre assists blev resultatet. Det blev en snabb resa tillbaka till Enköping och div.2-spel för ESK. Håkans kompis däremot - Thom Eklund - lyckades bättre. Han hamnade via VIK och Björklöven i Södertälje, där han var med och vann SM-guld, spelade tre VM. två OS och en Canada Cup, med VM-gudet 1987 som största merit.
Men Håkan då? Han spelade vidare för ESK till 1988 och blev sedermera pojklagstränare i föreningen. Sorgligt nog lämnade han de jordiska hockeyrinkarna i november 2013, och fick aldrig uppleva sonen Jonatans väg uppåt i hockeylivet. Jonatan visade tidigt stora talanger och flyttade 2015 upp till Skellefteå, där han gorde SHL-debut under säsongen 2017/18. Hade då visat sig vara så pass löftesrik att han draftades av Detroit Red Wings som #33 i rond 2 av den årliga NHL-draften nu i midsomras. Det blir intressant att följa Jonatan i hans fortsatta hockey - TROTS att han inte har större VIK-koppling än att hans pappa Håkan spelade för gulsvart i två säsonger på 70-talet.
Håkan Berggren
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0