Ryssland och VIK

Jag utlovade för några dagar sedan en "bra" artikel rörande ryska hockeyspelare i VIK-tröja. Det var en helt felaktig beskrivning inser jag nu. Artikeln som kommer är - i bästa fall - intressant,men samtidigt berättar den en djupt tragisk historia,indirekt relaterad till VIK. 
När det gäller ryska ishockeyspelares framträdanden i VIK,så har de blivit ganska många genom åren. De flesta kommer ihåg Mishat Fahrutdinov,Alexei Salomatin,Sergei Fokin och Andrei Lulin. Men fler än så? Jag vågar sätta hur mycket som helst på att INGEN klarar av att namnge de övriga ni (9!!) som representerat VIK på ena eller andra viset: genom provspel,eller att ha floppat eller korttidsinhyrningar. Jodå - som sagt: totalt är de 13,ryssarna som representerat VIK. Knappt hälften har gjort vad man kan kalla succé.
Först ut var Mishat Fahrutdinov. Han kom till VIK hösten -89 och blev en mega-hit för klubben. Han blev superpopulär i alla led i Västerås. Öppen,trevlig,glad och en rasande skicklig hockeyspelare. Han följdes av Alexei Salomatin,som även han blev en succéspelare med sin teknik och sin eleganta skridskoåkning. Därefter kom Sergei Fokin. Stor,mäktig och råstark,blev han en rejäl backklippa i laget. Efter Fokin kom Andrei Lulin. Ni vet - han med de fruktade höfttacklingarna som kallades för "korsbands-mördaren" av vissa. Lulin var stenhård och helt skoningslös. Konfronterad svarade han kort: "Bara riktiga män spelar hockey".Tillsammans med Lulin kom forwarden Andrei Korolev. Som blev en märklig historia. Han verkade ha allt,men lyckades inte alls,utan skickades hem till Moder Ryssland ganska omgående. Så plötsligt dök det upp ett gäng "provspelare": Dmitri Stulov,Mikhail Shubinov och Valeri Tcherny. Ingen av dessa lyckades,även om Stulov så småningom blev ryska landslagsback.
Och så var det förstås han - Denis Chervyakov. Hårdast av de hårda och en formidabel skräck för alla motståndare. Han fick givetvis alla domare emot sig. Domarkommiténs ordförande Dag Olsson konstaterade kort: "Han ska bort från svensk hockey". Och så blev det. VIK vek ner sig och sparkade "Chervy",vilket i sig var ett riktigt justitiemord. Chervyakov var en riktigt bra back.Samtidigt med Chervyakov testades också Dmitri Tchikin,en liten,ettrig och riktigt "smutsig" back. Han blev kortvarig i klubben,men skapade tillsammans med Lulin och Chervyakov en riktigt fruktad rysk backtrio i VIK,under en kort sejour.
Sedan dröjde det fram till januari 2001,då nya, unga VIK gick mot kvalspel,och förstärkte med Andrei Lulins barndomskompisar från Saratov: Vadim Molotilov och Ali Bourkhanov. Det blev succé. Både Vadim och Ali var riktig bra hockeyspelare,som hjälpte VIK ta steget upp till allsvenska höjder igen. Och den senaste i raden kom via Arboga: det var Mikhail Zhukov eller Joukov,som hans namn försvenskades till. En mycket begåvad lirare,som än i dag spelar i ryska KHL.
Det var de det. Så till tragedin. Några år tillbaka kom beskedet att Ali Bourkhanov omkommit i en bilolycka. För bara några dagar tillbaka fick jag vetskapen om att det inte var riktigt. Bourkhanov hade visserligen varit inblandad i en bilolycka där alkohol spelat en avgörande roll,men den omkomne var Bourkhanov junior,då en yngling på 17 år,som ansågs extremt begåvad som hockeyspelare och spåddes en lysande framtid. Klubbarna  Moskva hade jagat unge Bourkhanov,men mamman ansåg att han var för ung för att lämna hemmet. Så kom bilolyckan,där fordonet som pappa och sonen Bourkhanov tillsammans med en annan man,var inblandade i. Unge Bourkhanov slungades genoom vindrutan då bilen kolliderade med ett träd. Han syntes vara helt oskadd efteråt men "mådde konstigt". Olycksplatsen låg långt ute på landet och innan ambulans kom till platsen,hade ynglingens tillstånd försämrats drastiskt. Han avled strax därefter på lasarettet. Ett dråpslag för familjen Bourkhanov givetvis.
För Vadim Molotilov har livet varit bättre. Han väntar nu tillsammans med sin hustru,tillökning i familjen. Andrei Lulin bor och arbetar i Västerås som byggnadssnickare. Alexei Salomatin avled för knappt ett år sedan och Mishat Fahrutdinov? Han knegar på som hockeytränare i ryska VHL.
 
Ali Bourkhanov,Andrei Lulin och Vadim Molotilov.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0