Minns ni - Peter Torsson?

I en liten serie artiklar tänker jag presentera/berätta litet om spelare som kommit och gått ur VIK-leden. En del utan att göra några avtryck alls; andra som visat sig från diverse märkliga sidor och återigen andra som bara "försvunnit".
Jag tänker börja med Peter Torsson. Bekant namn? Säkerligen inte för de flesta. Peter - född 5/4 1976 - inledde karriären i Linköpings HC,där han gjorde A-lagsdebut som 15-årig 1991. Peter drog till sig uppmärksamhet från första början,och landade via hockey-gymnasiet i Västerås hos VIK. Året var då 1992.
Redan första säsongen i VIK blev det också landslagsdebut i Tre Kronors U17-lag och han spåddes en riktigt lysande karriär. 1993 fick han göra A-lagsdebut med VIK i Elitserien och fram till säsongen 96/97 (fanns med i varje match med A-laget det året) så gratulerade man varandra i ViK-organisationen till ett verkligt kap.
Men till hösten 1997 tog karriären en annan riktning. Peter erbjöds ett "scholarship"alltså ett stipendium,från St.Clouds College i USA och tog klivet över Atlanten - för att aldrig mer återkomma!
Här visade VIK-talangen framstående sidor i såväl hockey som studier,vilket ledde vidare till fler stipendier och utbildningsmöjligheter jämsides med hockeyn. Som bland annat ledde till WCHA:s All Academic team,innan en oändlig rad med knäskador började stöka till utvecklingen. Fem knäoperationer senare,tvingades Peter inse att karriären som spelare var över - och 24 år gammal var det bara att hänga undan spelarutrustingen år 2000.
År 2002 inledde han en ny karriär, nu som coach och har sedan dess lett ungdomslag till inte mindre än 16 ligatitlar och nu började man få upp ögonen för den förre VIK-forwarden.
Många av de spelare som Peter coachat/utbildat har gått vidare långt i sina resp. karriärer,exempelvis i såväl NHL som USHL och NAHL. 
Vid sidan av coachjobbet och hans jobb i finansbranschen,är han även verksam som rådgivare/konsult för NHL-prospekt och unga talanger. I år har han varit rådgivare för två spelare som fanns med i NHL-draften och sex andra som deltagit vid NHL-lagens prospektläger. I dag är han rådgivare för drygt 40 spelare inom college- och juniorhockeyn och andra ligor som NAHL och USHL.
Peter Torsson har i dag ett grundmurat fint rykte inom utvecklingen av unga spelare med höga framtidsplaner. En av de större organisationerna inom spelarutveckling i Canada,utnämnde nyligen Torsson till Senior Vice President för USA och bland lovorden kan man höra att "Peter har liknande sätt att leda och utveckla som flera av coacherna i NHL. Hans förmåga att snabbt analysera och lösa problem under en match är imponerande". 
Det blir intressant att följa den fortsatta utvecklingen för Peter, då bland annat i hans roll som "Director of Hockey" för California Golden Bears, där han har hela huvudansvaret för all hockey i klubben.
Peter Torsson
född 1976/04/05
forward
Spelat i VIK under tiden 1992/93 till 1996/97.
Totalt 59 matcher; ett mål och fyra assists.
Tre Kronor U17: fyra matcher
Tre Kronor U18: fyra matcher
Tre säsonger i St.Cloud´s College-lag: 69 matcher,fyra mål och 10 assists.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0