Förste importen

VIK:s allra förste importspelare,lämnade aldrig några stora spår efter sig. Men likt de flesta canadensiska spelare som förekom i Sverige under 60-talet,så var han vad som dåtiden kallade "en färgstark profil".
Han hette egentligen Hilliard Leachman, men kallades aldrig för annat än "Curly". Enligt brittiska källor berodde det mest på att han inte alls var just lockig,utan fast mer snaggad. Tufft på den tiden.
Curly (jo så var det - inte "Curley") föddes i Winnipeg ute på den canadensiska prärien,den 25/7 1934. Ett av totalt fem syskon och Curlys lott i livet blev inledningsvis plåtslagare. Det blev naturlligtvis även hockey slanten,och efter flera turer i olika amatör- och halvproffsligor,så gick turen till Europa och England 1956. 
Engelsk proffshockey var inte bara stor,den var gigantisk under åren efter andra världskriget och fram till 1960. Lagen innehöll till 90 % canadensare och amerikaner,och lagen var oerhört bra. Det var vanligt förekommande att de här lagen reste över till Sverige för att matcha Tre Konor,och oftast slutade de matcherna i stora siffror och segrar för "engelsmännen". Lag som Wembley Lions,Nottingham Panthers,Brighton Tigers och Paisley Pirates var fruktade motståndare för svenska lag. 
Curly Leachman hamnade i Wembley Lions 1956 och beskrevs som den smalaste hockeyspelare man sett. 189 cm lång och vägandes 69 kilo, så kallades han för "The thin man" eller "The stringbean". Det sägs att han varnade lagets massör med ett : "Var försiktig så du inte skär dig på mina revben"...  Men han var också en spelskicklig back. Det blev drygt tre säsongen i Wembley,innan Curly gjorde som så många andra canadensare i England,då proffshockeyn kraschade i slutet av 60-talet: han drog till Sverige. Blev s.k. spelande tränare i Tranås AIF i div.2 och var med och spelade upp laget till Allsvenskan. Jag minns att jag såg honom i en match mot VIK ute på Rocklunda,då han blev av med sin sista kvarvarande tand!  
När Tranås åkte ur Allsvenskan 1962,så flyttade Curly upp till Västerås och blev - jovisst - spelande tränare i VIK. Men han gjorde aldrig någon succé. Hade svårt att hänga med i det höga tempot och var inte speciellt framträdande vare sig offensivt eller defensivt. Mitt eget största minne av Curly kom ifrån den gången jag åkte runt och försökte spela bandy (förlåt!) på allmänhetens åkning,och Curly kom fram till mig efter A-lagets träning och bad att få känna på min bandyklubba. Han berättade att han spelat 15 minuter bandy i Tranås och att han då varit utvisad i 10 av dessa...
Men som sagt - succén uteblev och det var även Curlys sista år som aktiv spelare. Påföljande säsong återfanns han som enbart tränare för Västra Frölunda,även det en säsong utan succé. Curlys sista säsong som inblandad i hockeysporten var 1964/65,då han var tränare för schweiziska EHC Visp. Efter det flyttade han hem till Canada och Vancouver,med en icke helt glamorös tillvaro som chaufför åt en öl-firma!
Det ska tilläggas att Curly Leachman även var en duktig sångare och en jäkel på att spela ukulele! Under åren i London förekom han som artist på diverse restauranger och barer.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0