Back to the 60s

Jag har ju lovat/hotat att berätta om min tid på Öbergs Färghandel i Västerås. Så - OK då. Det var 1961 som jag fick anställning på Öbergs lager. Mitt första "riktiga" jobb. Jag hade då jobbat som typ "allt-i-allo" på Hakonbolaget (=ICA) ett halvår,men här fick jag mitt första fasta jobb. Öbergs Färghandel låg på Stora Gatan 31,mitt emot där Apoteket Stora Gatan ligger i dag. Hela det gamla "Öbergs-kvarteret" är numera rivet och ett minne blott,men man hade färghandeln i en vanlig butik ut mot gatan,och gick man igenom en liten portal så kom man in på innergården. Där fanns Öbergs Yrkesbutik,en specialbutik för yrkesfolk som målare och liknande. Jag fick jobb på lagret,som lagerbiträde och hela Öbergs-huset var stort. Fyra våningar inkl. källare och en läskigt otäck vind (jag var vansinnigt mörkrädd på den här tiden). Ute på gården förvarades bl.a. kemskt ren bensin,rödsprit,blåsprit,karburatorsprit och annat otäckt som saltsyra,svavelsyra och salpetersyra i stora plåtfat och glasdamejeanner. Glömmer aldrig när jag råkade hälla ut en halvliter svavelsyra över händerna! Jävlar så rädd jag blev. Det gick inte att tvätta bort med vanligt vatten och tvättpasta,så i ren desperation rev jag av mig arbetskläderna och gnuggade bort eländet. På eftermiddagen återstod bara stora hål av mina kläder - men händerna klarade sig....
*************
En annan "could-have-been-scary"-incident inträffade när min kompis Svenne råkade tappa en flaska linolja i golvet. Den gick förstås i tusen bitar och för att kunna torka upp oljan så hällde Svenne ut sågspån,för att suga upp smörjan och sedan soppa. Det gick perfekt. Därefter slängde han spånen ibland sopporna,ute i sopphuset på gården. Vad han inte visste var att linolja och sågsån är extremt farligt. Den röran kan börja brinna av sig självt. Det gjorde den här högen också - på natten. När vi kom till jobbet var sopprummet en askhög och brandkåren höll på med eftersläckningsarbetet! Alltså - hela kvarteret (det var mestadels trähus) kunde lätt ha brunnit ner!
****************
Men tiden på Öbergs var riktigt rolig. Vi var tre killar,jag,Svenne och Bernt,som var ganska vilda. Vi brydde oss väl inte så mycket och hade inte lärt oss att ta livet på allvar. Vi busade runt och småjävlades mest hela tiden,till lagerchefens stora förtvivlan. Han rådde aldrig på oss,stackarn,och fick till och med ett nervsammanbrott! Jodå,jag var delaktig i det....
****************
Återkommer till vinden,högst upp i huset. När vi gick hem på kvällen,så skulle man släcka och stänga igen en stor plåtdörr (=s.k. branddörr) på vinden. Det var mörkt däruppe och jag var rent ut sagt skiträdd varje gång. Speciellet som jag blev informerad om att förre ägaren hade hängt sig där uppe för ett antal år sedan! Jag var helt övertygad om att han skulle hänga där i mörkret,så jag sprang igenom vinden och - blundade! Hade faktiskt mardrömmar långt in i vuxen ålder!
******************
Jag tjänade 75 kr i veckan. Lönen fick man i cash i ett litet genomskinligt kuvert och eftersom jag bodde hemma hos mamma och pappa,så fick jag betala 25 kr i veckan hemma! Resten gick åt till nöjen. Och dom var billiga i Västerås under 60-talets första hälft. Så tro det eller ej - det räckte till!
******************
Man lyckades t.o.m. spara ihop till utlandssemester! Fantastiskt nog. Två veckor på Mallorca med helpension och flyg kostade cirka 700 spänn!
På utlandssemester! Välklädd...
*****************
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0