Grattis Mishat!

 I går var det augusti och den 22:a det exakta datumet. Med andra ord 59-årsdagen för Mishat Fahrutdinov, den genomtrevlige ryske forwarden som kom till VIK 1989 och stannade i 8 säsonger. Han berörde omgående och vi fick se att alla ryssar var inte av den typ som vi kanske litet till mans föreställt oss. Alltså buttra och bullriga och - tjaa,annorlunda!
Mishat var precis tvärtom. Utåtriktad, glad och skojfrisk, intelligent (lärde sig svenska på knappt tre månader....) och väldigt öpppen. Alltså en helt igenom "vanlig" människa. Och så var han ju dessutom en rasande duktig hockeyspelare. Teknik, fart och extrem spelförståelse. Givetvis VIK:s förste ryske spelare någonsin - det blev åtskilliga fler med tiden och mycket berodde på det avtryck Mishat satte genom sin blotta närvaro.
Själv blev jag och min kompis Anders på Brages Tryckcenter, personligt goda vänner med Mishat, då Anders mer eller mindre anställde Mishat på sitt tryckeri. Allt för att han skulle få hjälp in i det svenska samhället, lära sig språket ännu bättre och få umgås med personer som inte alls var hockeyintresserade. Även där satte han sina avtryck. Alla tyckte helt enkelt om Mishat.
För oss,Anders och mig,blev det en extra knorr på livet. Genom Mishat kom vi i kontakt med en lokal politiker med ryska kopplingar. Han i sin tur hjälpte oss in i den ryska hockey/affärsvärlden och vi blev inbjudna till Moskva för att diskutera framtida affärskopplingar. 
Vi fick träffa Viktor Tikhonov och bjöds in på hans privata kontor för samtal. Vi förde underhandlingar med Dynamo Moskvas klubbpresident Alexander Stebelin (sedermera ordförande i ryska hockeyförbundet) om eventuella framtida affärslösningar. Som bland annat resulterade i att vi gjorde en mängd jobb åt den sovjetiska VM-truppen och fick nöjet att presentera oss för hela det sovjetiska laget i deras omkädningsrum.
Roliga tider,men åter till Mishat. Som efter en kort tur till Tyskland återvände till sitt Ryssland,där han bl.a. blev coach och förde det ryska J18-landslaget till VM-seger, innan han blev coach i KHL. Och nu senast för Amur Khabarovsk,från vilket lag han dock sparkades strax före jul i fjol.
Jag var i kontakt med Mishat under gårdagen,då han tackade för alla gratulationer och berättade att han för närvarande sökte ett nytt coach-jobb och att underhandlingar pågick.
För VIK spelade han 464 matcher,gjorde 129 mål och svarade för 199 assists under sina åtta säsonger i klubben. Hans 28-årige son Marat har spelat i KHL,men tillhörde senaste säsongen VHL-lagen Rubin Tyumen och Sputnik Nizhny. Dottern Jana tillhör företagsledning på IKEA i Moskva - att hon pratar utmärkt svenska är väl ingen överraskning efter utbildning på Stockholms Universitet.
Så än en gång - grattis Mishat och tack för åren i VIK! Lycka till i din fortsatta coach-karriär!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0